Το BMW iDrive πέρασε στην επόμενη γενιά του

Έγινε 20 χρονών και σηματοδοτεί τις εξελίξεις στην αλληλεπίδραση μεταξύ οδηγού και οχήματος

  • -
  • -

Φέτος η BMW γιορτάζει τα 20 χρόνια του iDrive που παρουσιάστηκε το 2001 στη ναυαρχίδα της φίρμας τη Σειρά 7. Πιο συγκεκριμένα, η γερμανική φίρμα, κατάργησε τα αναρίθμητα μπουτόν που κατέκλυζαν την καμπίνα των αυτοκινήτων εκείνης της εποχής δίνοντας τη θέση τους σε μία έγχρωμη οθόνη στον πίνακα οργάνων Control Display και ένα περιστροφικό χειριστήριο στην κεντρική κονσόλα που ονόμασε iDrive Controller.

Αυτό το πολυλειτουργικό σύστημα επέτρεπε στους οδηγούς να ελέγχουν πολλές ρυθμίσεις του οχήματος, λειτουργίες ψυχαγωγίας, πλοήγησης και τηλεπικοινωνίας από ένα μόνο χειριστήριο. Επιπλέον, η BMW 7 ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τεχνολογία voice control, που επέτρεπε την ενεργοποίηση ορισμένων λειτουργιών μέσω φωνητικών εντολών.

Το 2004 έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που λανσάρισε ένα σύστημα Head-Up Display, το οποίο υποστήριζε την προβολή σχετικών πληροφοριών οδήγησης στο παρμπρίζ στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Ο έλεγχος μέσω πολλαπλών μέσων (multimodal operation) ανέβηκε επίπεδο το 2015 με την παγκόσμια πρεμιέρα του BMW Gesture Control στη Σειρά 7. Το Voice Control, από την άλλη, δεν έπαψε να εξελίσσεται σταθερά.

Το 2007 η BMW πρόσφερε απεριόριστη πρόσβαση στο ίντερνετ μέσα στο αυτοκίνητο, ενσωματώνοντας τη μηχανή αναζήτησης Google. Επιπλέον, ακολουθώντας την ανάπτυξη των smartphones πρόσφερε το 2012 apps που ενσωματώθηκαν στο σύστημα iDrive. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 το BMW Connected πρόσφερε τη δυνατότητα να περνάνε κατευθείαν από το smartphone στο αυτοκίνητο, όλες οι συνήθειες και οι επιλογές του ιδιοκτήτη. Το 2018 εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο η υπηρεσία φωνητικών εντολών.

Στη νεότερη γενιά του, το “όχημα”΄που θα μεταφέρει τις τελευταίες εξελίξεις είναι το BMW iX που θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στο 2021. Το νέο σύστημα σηματοδοτεί ένα τεχνολογικό άλμα. Η ψηφιακή νοημοσύνη παίρνει το πάνω χέρι και μέσω καλύτερων αισθητήρων, παρουσιάζει βελτιωμένη αντίληψη και ανάλυση του περιβάλλοντος, με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, μέσω του cloud. Έτσι, οι λειτουργίες οδήγησης και στάθμευσης αυτοματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών της κάνει η BMW στην έκθεση CES 2021 (Consumer Electronics Show).

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...