164.000 χιλιολίτρα αυτούσιου βιοντίζελ στην ελληνική αγορά

Θα διαθέσουν οι παραγωγοί το 2011

  • -
  • -

Σε συνέχεια της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τον καθορισμό της ετήσιας ποσότητας αυτούσιου βιοντίζελ, υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το έτος 2010 με την οποία καθορίζονται οι ποσότητες αυτούσιου βιοντίζελ που θα διαθέσουν οι παραγωγοί στην ελληνική αγορά.

Η συμμετοχή και η προσφορά στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη και υπερκάλυψε κατά πολύ τη ζήτηση και τις ανάγκες της αγοράς. Η κατανομή και η ποσόστωση έγινε με βάση τους συντελεστές βαρύτητας των κριτηρίων που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία και τα προσκομισθέντα από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες δικαιολογητικά.

Έμφαση και προτεραιότητα δόθηκε στις συμβασιοποιημένες εκτάσεις ελληνικών ενεργειακών καλλιεργειών, οι οποίες κατανεμήθηκαν στο σύνολό τους και υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με την κατανομή του 2009. Παρατηρήθηκε έντονο και αυξανόμενο ενδιαφέρον από τους αγρότες για συμμετοχή στην παραγωγή βιοκαυσίμων.

Περισσότερο από το ήμισυ της ποσότητας κατανομής του βιοντίζελ θα παρασκευαστεί τελικά από πρώτη ύλη προερχόμενη από τις ελληνικές ενεργειακές καλλιέργειες, αυξάνοντας σημαντικά την ελληνική προστιθέμενη αξία.

Παραμένουν ωστόσο τα ερωτηματικά σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις που φαίνεται να έχει στα τροπικά δάση και τις αγορές αγροτικών προϊόντων η ολοένα αυξανόμενη χρήση βιοκαυσίμων στην Ευρώπη.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...