Σαν σήμερα: Έναρξη παραγωγής του Σκαραβαίου, 77 χρόνια πριν!

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1945, το πρώτο Volkswagen Type 1, γνωστό και ως Beetle, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής

  • -
  • -

Η παραγωγή του Volkswagen Limousine Type 1, του γνωστού σε όλους μας Σκαραβαίου, αποτέλεσε την απαρχή για την ιστορία του θρυλικού μοντέλου και την μετέπειτα επιτυχία της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Αρχικά, το αυτοκίνητο είχε σχεδιαστεί και προγραμματιστεί να παρουσιαστεί ως ένα φιλόδοξο και γεμάτο πρεστίζ εγχείρημα των εθνοσοσιαλιστών. Όμως, από το 1939 και έπειτα το εργοστάσιο στο Wolfsburg το μόνο που κατασκεύαζε ήταν όπλα. Μέχρι το τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου μόλις 630 αυτοκίνητα είχαν κατασκευαστεί από το 1938, τα οποία μάλιστα είχαν ονομαστεί «KdF-Wagen». Χρειάστηκε το τέλος του πολέμου και η αρωγή των Βρετανών έτσι ώστε να ξεκινήσει η ιστορία του άκρως επιτυχημένου Volkswagen Beetle.

Ο ρόλος των Βρετανών στη δημιουργία του Σκαραβαίου

Τον Ιούνιο του 1945 η βρετανική κυβέρνηση ανέλαβε τη διαχείριση της Volkswagenwerk GmbH και στόχος της ήταν να χρησιμοποιήσει το Type 1 για τις δικές της ανάγκες μεταφορών στη ζώνη που είχε υπό την κατοχή της. Βλέπετε, οι Βρετανοί είδαν τις προοπτικές που υπήρχαν και αποφάσισαν να μην κατεδαφίσουν το εργοστάσιο. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Βρετανός αξιωματικός Ιvan Hirst, του οποίου η διορατικότητα και το ταλέντο έκαναν εφικτή την έναρξη της παραγωγής στο εργοστάσιο σε πολύ μικρό χρονικά διάστημα. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η Γερμανία ουσιαστικά παρέπαιε με τη λήξη του πολέμου. Με τον ενθουσιασμό του γύρω από την τεχνολογία και τα αυτοκίνητα κατάφερε να μετατρέψει μία εγκατάσταση παραγωγής όπλων, σε μία σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία προσφέροντας εργασία στους πολίτες.

Ήδη από τον Άυγουστο του 1945 η βρετανική κυβέρνηση είχε παραγγείλει 20.000 αυτοκίνητα. Οι Βρετανοί θεωρούσαν πως με τη λειτουργία του εργοστασίου, δεν θα είχαν μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά θα αποτελούσε έναν τρόπο να νιώσουν ασφάλεια οι πολίτες της περιοχής. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο ενισχύθηκε και η δημοκρατία, αφού το συμβούλιο των εργατών επιλέχθηκε μέσω ψηφοφορίας. Βέβαια, τα προβλήματα δεν έλειπαν, αφού με δυσκολία μπορούσαν να προμηθεύσουν με φαγητό αλλά και χώρους φιλοξενίας το εργατικό δυναμικό, την ώρα που υπήρχαν εμπόδια τόσο στην παροχή υλικών, όσο και σε θέματα ενέργειας.

Έναρξη παραγωγής το Δεκέμβριο του 1945

Παρόλες τις αντιξοότητες, το πρώτο αυτοκίνητο βγήκε από τη γραμμή παραγωγής λίγο μετά τα Χριστούγεννα, ενώ μέχρι το τέλος του 1945 παρήχθησαν συνολικά 55 οχήματα. Από το 1946 και έπειτα, από το Wolfsburg έβγαιναν 1.000 αυτοκίνητα μηνιαίως, αφού λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών, ήταν αδύνατο να παραχθούν περισσότερα. Τουλάχιστον μέχρι το Φθινόπωρο του 1949 οπότε και αποφασίστηκε η αναβάθμιση της βιομηχανίας.

Δείτε ακόμη: Η ιστορία του Volkswagen Beetle

Η απόφαση για τη δημιουργία του εργοστασίου και η παραγωγή του Volkswagen Type 1 ήταν αρχή της ιστορίας των επιτυχιών. Με δεδομένο το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία ξεκίνησε σχεδόν άμεσα με το τέλος του πολέμου τις εργασίες της γνώρισε σημαντική οικονομική άνθηση. Το Volkswagen Beetle έγινε ένα από τα πλέον διάσημα και αναγνωρίσιμα αυτοκίνητα στον κόσμο κατέχοντας το ρεκόρ παραγωγής και διάρκειας στην αγορά. Η Volkswagen σταμάτησε την παραγωγή του θρυλικού Σκαραβαίου το 2003 στο Μεξικό και συνολικά κατασκευάστηκαν 21.529.464 αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 15.8 εκ. στη Γερμανία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...