"Εκτός πραγματικότητας ο στόχος της ΕΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα"

Πόσα αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών πιστεύετε πως είναι ο στόχος της ΕΕ, να κυκλοφορούν μέχρι το 2030;

  • -
  • -

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) πήρε θέση για το πακέτο Βιώσιμης και Έξυπνης μετακίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεωρεί πως οι στόχοι που έχουν τεθεί, απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Στην ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται η ξεκάθαρη φιλοδοξία του να υπάρχουν τουλάχιστον 30 εκατομμύρια οχήματα μηδενικών εκπομπών στους δρόμους της Ευρώπης, μέχρι το 2030. Ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΑ, Eric-Mark Huitema, δηλώνει πως αυτός ο στόχος απέχει πολύ από την σημερινή πραγματικότητα.

Νέα έρευνα της ΕΕΚΑ δείχνει πως από τα 243 εκατομμύρια οχήματα που καταγράφθηκαν πέρσι στους Ευρωπαϊκούς δρόμους, τα οχήματα μηδενικών εκπομπών (ηλεκτρικά και οχήματα που χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου) ήταν λιγότερα από 615.000. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 0,25 % του συνολικού αριθμού.

Σαν αποτέλεσμα, αυτό σημαίνει πως για επιτευχθεί ο στόχος των 30 εκατομμυρίων οχημάτων που έχει θέσει η ΕΕ, πρέπει ο σημερινός αριθμός που τους αντιστοιχεί, να 50πλασιαστεί μέσα σε μόλις 10 χρόνια. Όπως είπε όμως και ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΑ, παρά τις επενδύσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας προς αυτήν την κατεύθυνση, οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν ένα τέτοιο «άλμα» στην αύξηση αυτού του είδους αυτοκινήτων, δεν τηρούνται. Σε αυτές τις προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνονται οι σωστές υποδομές ανεφοδιασμού, αλλά και οι διεύρυνση αυτών, τόσο για επιβατικά, όσο και για επαγγελματικά οχήματα τέτοιου τύπου.

Επίσης πρόσθεσε πως: «Η ΕΕ θα έπρεπε να ταιριάζει το επίπεδο των φιλοδοξιών της με το επίπεδο ανέγερσης νέων υποδομών που πραγματοποιεί, σε όλη την Ευρώπη. Είναι απλό. Όσο μεγαλύτερος ο στόχος για κλιματική αλλαγή μέσω των ηλεκτρικών οχημάτων, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι και οι στόχοι για την δημιουργία νέων σταθμών φόρτισης και ανεφοδιασμού. Δυστυχώς, ακόμα παρατηρείται μία ανισορροπία μεταξύ των δύο, από την μεριά της ΕΕ.»

Τέλος, όσον’ αφορά τις υποδομές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει πως μέχρι το 2030, θα πρέπει να υπάρχουν 3 εκατομμύρια δημόσιοι σταθμοί επαναφόρτισης, σε όλη την Ευρώπη. Αν υπολογίσουμε πως πέρσι οι σταθμοί ήταν κάτω από 200.000, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να 15πλασιαστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, η ΕΕΚΑ καλεί τους αρμόδιους στην ΕΕ, να πιέσουν τα κράτη, ώστε να επενδύσουν σε νέους σταθμούς ανεφοδιασμού και να μην περιμένουν δράσουν από μόνοι τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...