Πώς σώζεις μπαταρία; Φρενάροντας ή ρολάροντας;

Πότε σώζουμε περισσότερη ενέργεια και αποδοτικότερα για τη μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν σήμερα μέρος της καθημερινότητας μας, με τις κατασκευές του είδους να πληθαίνουν. Η λειτουργία τους είναι πλέον γνωστή και ένα από τα συστήματα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αυξημένη αυτονομία είναι η ανάκτηση ενέργειας. Τον πιο γνωστό και διαδεδομένο τρόπο αποτελεί ανάκτηση της κινητικής ενέργειας κατά το φρενάρισμα. Μέσα από το σύστημα πέδησης, η κινητική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρική και αποθηκεύεται στην μπαταρία. Αυτού του είδους η ανάκτηση είναι με τα σημερινά δεδομένα η πιο αποτελεσματική, συγκριτικά με την αντίστοιχη που ονομάζεται coasting ή ρολάρισμα.

MΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ VOLKSWAGEN ID.4 ΕΔΩ

Βέβαια, τα σημερινά ηλεκτρικά κάνουν ανάκτηση με κάθε ευκαιρία, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του νέου Volkswagen ID.4! Η λειτουργία coasting τίθεται σε λειτουργία από τη στιγμή που ο οδηγός θα σηκώσει το πόδι του από το γκάζι. Σε καθημερινές συνθήκες στην πόλη, το ID.4 φρενάρει μόνο του μέσω του ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποκτά το ρόλο γεννήτριας. Το σύστημα πέδησης ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση που απαιτείται περισσότερο φρενάρισμα. Η μετάβαση ανάμεσα στους δύο τύπους επιβράδυνσης γίνεται σχεδόν ανεπαίσθητα, την ώρα που το σύστημα εξασφαλίζει ότι οι πίσω τροχοί (επάνω στους οποίους βρίσκεται το σύστημα ανάκτησης), έχουν πάντα μεγάλο ποσοστό πρόσφυσης για λόγους ασφαλείας.

Βέβαια, πολλά σύγχρονα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν ακόμα μία σειρά από τεχνολογίες που αυξάνουν την αποδοτικότητα. Στην περίπτωση του ID.4 αντίστοιχο ρόλο αναλαμβάνει το σύστημα Eco Assistance, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνει από το σύστημα πλοήγησης και μία σειρά από σένσορες. Συγκεκριμένα, όταν το αυτοκίνητο εισέρχεται σε περιοχές χαμηλής κυκλοφορίας, ειδοποιεί τον οδηγό να αφήσει το πεντάλ του γκαζιού, ρολάροντας σε ιδανικές συνθήκες και ανακτώντας ενέργεια, χωρίς ο οδηγός να παρεμβαίνει. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση που το αυτοκίνητο πλησιάζει ένα προπορευόμενο όχημα που κινείται με χαμηλότερη ταχύτητα.  

ΔΕΙΤΕ TIΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ VOLKSWAGEN ID.4

Ακόμα ένας γνωστός και διαδεδομένος τρόπος ανάκτησης ενέργειας είναι μέσω του κιβωτίου και τη λειτουργία D ή B. Στη δεύτερη περίπτωση η ανάκτηση ενέργειας είναι πολύ πιο έντονα, επιτρέποντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις και την οδήγηση με ένα πεντάλ. Σε αυτή την περίπτωση το αυτοκίνητο μειώνει σημαντικά ταχύτητα και μάλιστα σε σημείο που σχεδόν ακινητοποιείται, αφήνοντας τον οδηγό να ελέγχει την ταχύτητα και το ρυθμό μόνο με το γκάζι. Σημειώστε, πως σε κάποιες περιπτώσεις, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας παίζει σημαντικό ρόλο. Εξάλλου, αν είναι γεμάτη πως μπορεί να αποθηκεύσει παραπάνω ενέργεια;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...