Οι «έξυπνοι αυτοκινητόδρομοι» θα μας χρεώνουν διόδια ανάλογα με τους ρύπους του αυτοκινήτου μας

Τι περιλαμβάνει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας που τέθηκε σε διαβούλευση

  • -
  • -

Ως μεσοπρόθεσμο έργο, αλλά εντός της επόμενης πενταετίας, χαρακτηρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την μετατροπή των αυτοκινητοδρόμων της χώρας σε «έξυπνους». Ανάμεσα σε όσα θα μπορούν να προσφέρουν θα είναι η υποστήριξη της αυτόνομης οδήγησης αλλά και η χρέωση των διοδίων με βάση τις εκπομπές CO2 κάθε οχήματος.

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης:

Στο πλαίσιο υλοποίησης των διασυνοριακών δρόμων 5G (5G crossborder corridor) θα αναπτυχθεί δίκτυο νέας γενιάς, για την υποστήριξη της ασφαλούς και αυτοματοποιημένης οδήγησης. Υπηρεσίες που πιλοτικά μπορούν να υποστηρίζονται σε αυτούς τους οδικούς άξονες θα είναι η προσαρμογή των διοδίων ανάλογα με τους ρύπους εκπομπής, η άμεση ενημέρωση του οδηγού για θέματα ασφάλειας στο οδικό δίκτυο, η δημιουργία της υποδομής που θα εξυπηρετήσει την ανταλλαγή δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για διασυνοριακά ταξίδια, κ.λπ.

Τα δεδομένα που θα παράγονται από τους αισθητήρες θα είναι διαθέσιμα ανοιχτά σε πραγματικό χρόνο από εθνική υποδομή αποθετηρίου, σύμφωνα με τα πρότυπα του σημασιολογικού ιστού, με σκοπό την αξιοποίησή τους από τρίτους σε εφαρμογές έξυπνης κινητικότητας

Λάβετε μέρος στη δημόσια διαβούλευση
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...