Ηλεκτρονικά διόδια μέχρι το 2025 θέλει να εγκαταστήσει η κυβέρνηση

Το πολύπαθο έργο περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας

  • -
  • -

Το ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων, στο οποίο η χρέωση γίνεται με βάση δηλαδή την απόσταση που έχει διανύσει κάθε όχημα στον αυτοκινητόδρομο είναι το δικαιότερο. Ο σχετικός διαγωνισμός της προηγούμενης κυβέρνησης ακυρώθηκε όμως από το ΣτΕ και πλέον δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα γίνει νέος διαγωνισμός.

Πάντως στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται και τα ηλεκτρονικά διόδια.

Αναλυτικά:

Το σύστημα θα επιτρέψει την ηλεκτρονική χρέωση διοδίων οχημάτων που κινούνται σε αυτοκινητοδρόμους όλης της ελληνικής επικράτειας με αναλογικότητα ως προς τη διαδρομή που διανύουν εντός αυτών, διασφαλίζοντας την εφαρμογή ενός δικαιότερου μοντέλου χρέωσης με βάση την πραγματική χρήση του οδικού δικτύου από κάθε όχημα.

Επιπλέον, λόγω του ότι η χρέωση των διοδίων θα γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα με αξιοποίηση τεχνολογιών αναγνώρισης των οχημάτων και πληρωμή τους με ψηφιακά μέσα πληρωμών (κάρτες, τραπεζικοί λογαριασμοί, κλπ), διευκολύνεται η διέλευση των οχημάτων εντός των αυτοκινητοδρόμων με ελεύθερη ροή χωρίς στάσεις/καθυστερήσεις, βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των οδηγών, η ασφάλεια των οικονομικών συναλλαγών και η εφαρμογή των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων σε ότι αφορά την εκκαθάριση συναλλαγών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (δημοσίου και παραχωρησιούχων).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...