Πέθανε ο Έλληνας εφευρέτης του ηλεκτρικού Enfield 8000

Δημιουργός τους πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος παραγωγής

  • -
  • -

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, o άνθρωπος που επινόησε και υλοποίησε το Εnfield 8000, το μικρό ηλεκτρικό μοντέλο αυτοκινήτου που κατασκευαζόταν στη χώρα μας στην αρχή της δεκαετίας του 1970, και θεωρείται παγκοσμίως το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπήκε σε παραγωγή.

Το μικρό ηλεκτρικό, είχαμε την ευκαιρία να το δούμε και πριν λίγους μήνες δίπλα από τους ομιλητές της παρουσίασης του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, στο Γκάζι. Το αυτοκίνητο αποτελεί πλέον έναν θρύλο, ένα ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία αυτοκινήτου με πολλούς κατά καιρούς, να προσπαθούν να το ανακατασκευάσουν και να το μεταποιήσουν και πολλούς να αναρωτιούνται πώς θα είχε εξελιχθεί η ιστορία της αυτοκίνησης, αν το μικρό ηλεκτρικό από την Σύρο συνέχιζε την πορεία του.


Την είδηση του θανάτου του Έλληνα μηχανικού έκανε γνωστή ο Βασίλης Αποστολόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου "Ιατρικό Αθηνών", με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook στην οποία αναφέρει:

"Ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς είναι ο εφευρέτης μεταξύ άλλων του πρώτου σύγχρονου ηλεκτρικού αυτοκινήτου Enfield (κάποτε ίσως εξιστορήσω το πως τα οικονομικά συμφέροντα το έθαψαν). Ο εκλιπών υπήρξε φίλος του πατέρα μου, στη συνέχεια δικός μου και γείτονας μου στο Λονδίνο τα φοιτητικά μου χρόνια. Είχαμε μια εξαιρετική σχέση συμπάθειας και εκτίμησης. Απόφοιτος του MIT στην αστρονομία και αστροναυτική δούλεψε για τη NASA και προσωπικά τον αξιολογώ ως τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ που έχω γνωρίσει. Καλή ανάπαυση".

Η Enfield Automotive, που είχε έδρα το Isle of Wight της Μ. Βρετανίας, κατάφερε να κατακτήσει ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή 100 περίπου αυτοκινήτων, απέναντι στις προτάσεις των Ford και Leyland. Λίγο πριν ξεκινήσει η παραγωγή, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο εφοπλιστής Γιάννης Γουλανδρής, αποφάσισε να μεταφέρει το εργοστάσιο στη Σύρο. Ιστορικά, θεωρείται το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, που μπήκε σε παραγωγή. Η όλη ιδέα είχε να κάνει με το πώς θα μπορέσει να γίνει φιλικό προς το κοινό, ωστόσο, δυστυχώς, "κόλλησε" στη γραφειοκρατία την περίοδο της Χούντας και με την μεταπολίτευση, η ιδέα είχε εγκαταλειφθεί.

[H φωτογραφία του Κ. Αδρακτά είναι από την ταινία "Aνάμεσα σε δύο νησιά", του Μιχάλη Σταυρόπουλου] 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...