Eliska Junkova: Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στη θρυλική οδηγό αγώνων - Video

Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Gran Prix. Ξέρετε ποια χρονιά το κατάφερε;

  • -
  • -

Σήμερα συμπληρώνονται 120 χρόνια από τη γέννηση της θρυλικής Τσέχας οδηγού αγώνων, Eliska Junkova και η Google την τιμά με το σημερινό της doodle. Η «Βασίλισσα του Τιμονιού», όπως την αποκαλούσαν, το 1927 έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε έναν αγώνα Grand Prix!

Η Eliska Junkova Khasova, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1900 στην αυστροουγγρική πόλη Όλομουτς, που σήμερα αποτελεί μέρος της Τσεχικής Δημοκρατίας. Απέκτησε ενδιαφέρον για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα χρόνια που ήταν μαθήτρια στο Γυμνάσιο και ξεκίνησε τους αγώνες τη δεκαετία του 1920.

Η Eliska Junkova έγινε διάσημη, τρέχοντας με την Bugatti στους πιο δύσκολους αγώνες της Ευρώπης. Ανέπτυξε μάλιστα και μια στενή προσωπική φιλία με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου, Ettore Bugatti. Η Eliska Junkova αποσύρθηκε από τους αγώνες το 1928, αλλά η «κληρονομιά» της διατηρήθηκε ζωντανή από τον Τσέχο συνθέτη Γιάροσλαβ Γιέζεκ, με την κλασική τζαζ σύνθεση «Bugatti Step», καθώς και με την αυτοβιογραφία της «Η μνήμη μου είναι Bugatti».

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Ιανουαρίου του 1994, στην Πράγα, σε ηλικία 93 ετών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...