Σχέδιο νόμου για την οδική ασφάλεια

Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ

  • -
  • -

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας παρουσίασε σε Συνέντευξη Τύπου σχέδιο νόμου για την οδική ασφάλεια και τον τεχνικό έλεγχο οχημάτων. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και Γενικής Διεύθυνσης Οδικής Ασφάλειας, εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη βελτίωση του θεσμού των ΚΤΕΟ και νέο καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Πιο αναλυτικά, το σχέδιο νόμου προβλέπει:

 

Νέα Διοικητική Δομή για την Οδική Ασφάλεια

Για να αντιμετωπιστεί το προβλήματα της αναποτελεσματικής οργανωτικής δομής του διοικητικού συστήματος, συστήνεται:

α) Το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (ΕΣΟΑ), το οποίο θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο και στο οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ κ.ά.), των επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΣΕΣ) και της κοινωνίας των πολιτών

β) Διεύθυνση οδικής Ασφάλειας στο Υπουργείο ΥΠ.ΜΕ.ΔΙ., στην οποία θα ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες οδικής ασφάλειας, ώστε να διασφαλιστεί κεντρικός συντονισμός / επιμερισμός στο ενιαίο Υπουργείο.

 

Διασφάλιση της Ποιότητας και της Διαφάνειας του Τεχνικού Ελέγχου των οχημάτων

Για τη συχνά προβληματική λειτουργία των ΚΤΕΟ, θεσπίζεται ελεγκτικός μηχανισμός που θα διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ με στόχο την τεχνική αρτιότητα των οχημάτων που κυκλοφορούν και τον καθορισμό κυρώσεων.

Όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, το 35-40% των οχημάτων δεν περνάνε καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός ότι το πρόστιμο είναι τσουχτερό φτάνοντας 400 ευρώ. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, το επόμενο διάστημα θα παρέχεται η δυνατότητα σε όποιον ιδιοκτήτη ΙΧ δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα που θα πάρει για να πληρώσει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ. Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά κάρτα θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα.

 

Βελτίωση Όρων Λειτουργίας Συνεργείων & Πρατηρίων υγρών & αερίων Καυσίμων

Απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία των πρατηρίων καυσίμων και, ταυτόχρονα, ενισχύονται οι όροι ασφαλούς λειτουργίας τους. Τίθενται προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του Τομέα της Κίνησης Οχημάτων από Αέρια Καύσιμα (π.χ. άδεια άσκησης επαγγέλματος τεχνίτη υγραερίου αυτοκινήτων, ίδρυση & λειτουργία συνεργείων) σε μια μεταβατική περίοδο (έως την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου). Τέλος, ρυθμίζονται θέματα μεταφορών για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου όσον αφορά στη λειτουργία επιχειρήσεων οδικής βοήθειας και στον εξορθολογισμό των προστίμων και της διασφάλισης της καταβολής τους.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...