Ξέρατε με ποιον τρόπο απέφυγε ο Vatanen την εγκατάλειψη στο Ράλι Σκοτίας του ’76; (video)

Αυτό μόνο στους αγώνες Ράλι θα μπορούσε να συμβεί

  • -
  • -

Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει στο παρελθόν πως οι αγώνες Ράλι αποτελούν μία μοναδική μορφή αγώνων. Τα περιστατικά που το αποδεικνύουν είναι πολλά, αλλά ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι αυτό που έλαβε χώρα στο Ράλι Σκωτίας το 1976. Ο 24χρονος εκείνη την εποχή Ari Vatanen, ακολουθούσε για πρώτη φορά στην καριέρα του ολόκληρο το Βρετανικό Πρωτάθλημα. Διεκδικούσε τον τίτλο και συμμετείχε στο Ράλι Σκοτίας με στόχο να σημειώσει τη 2η συνεχόμενη νίκη του στο θεσμό.

Για κακή του τύχη, όμως, αναγκάστηκε να σταματήσει στην άκρη του δρόμου με σπασμένο διαφορικό στο Ford Escort RS1800. Αυτό ήταν κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την εποχή. Κάτι που σήμαινε πως όχι μόνο η δική του ομάδα, αλλά καμία άλλη δεν είχε διαθέσιμο ανταλλακτικό. Η μοναδική λύση ήταν να βρουν ένα τρίλιτρο Ford Carpi, του οποίου το πίσω διαφορικό ταίριαζε στο RS1800. Και ενώ το ελικόπτερο της ομάδας «χτένιζε» την περιοχή, ένας… αθώος θεατής με ένα Capri 3.000 cc περνούσε από το σημείο. Ο συνοδηγός του Vatanen, Peter Bryant τον σταμάτησε και ο φίλος των αγώνων δεν είχε κανένα πρόβλημα να «δωρίσει» το διαφορικό του στον μετέπειτα Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 1981.

Η μεταμόσχευση πέτυχε, ο ασθενής έζησε και ο θεατής απέκτησε λίγες ώρες αργότερα έναν ολοκαίνουργιο πίσω άξονα. Βέβαια, ο Vatanen εγκατέλειψε στη συνέχεια, αλλά στο τέλος της χρονιάς κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή Μ. Βρετανίας. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τη στιγμή που εντοπίζεται ο… αθώος θεατής με το Ford Capri του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...