Πόση έκπτωση θα έχουν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Στόχος ο στόλος οχημάτων του νησιού να αντικατασταθεί τα επόμενα χρόνια από ηλεκτρικά

  • -
  • -

Η σημαντική – ύψους τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ – επένδυση του Ομίλου Volkswagen στην Αστυπάλαια, έχει ως στόχο να την μετατρέψει σε ένα «έξυπνο και πράσινο» νησί. Το project περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των οχημάτων του νησιού, ιδιωτικών ΙΧ, φορτηγών, λεωφορείων, μοτοσικλετών κ.α., τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 1.500.

Τα οχήματα αυτά θα αντικατασταθούν από περίπου 900-1.000 ηλεκτρικά, τόσο αυτοκίνητα, scooter και ποδήλατα, όσο van και φορτηγά. Για τη φόρτισή τους η Volkswagen θα αναπτύξει δίκτυο με 230 σημεία φόρτισης, ιδιωτικά και δημόσια.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, θα δοθούν ελκυστικά κίνητρα στους κατοίκους του νησιού – επιπλέον όσων περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά – προκειμένου να αντικαταστήσουν με ηλεκτρικά τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που διαθέτουν.

Το ύψος της επιδότησης, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, θα φθάνει τα 12.000 ευρώ. Επισήμανε πάντως ότι δεν θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης στην Αστυπάλαια.

Κίνητρα επίσης θα δοθούν και για την εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών (wallbox). Η αντικατάσταση θα γίνει σταδιακά, οπότε – όπως είπε η κα Σδούκου - δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αστυπάλαια.  

Από την πλευρά του, ο CEO του Ομίλου Volkswagen, Herbert Diess, υποστήριξε ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα του ομίλου θα παραχωρηθούν στην Αστυπάλαια σε τιμές κόστους, χωρίς κέρδος ούτε για το εργοστάσιο, ούτε για τον τοπικό αντιπρόσωπο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...