Προτελευταία σε σταθμούς φόρτισης στην Ευρώπη η Ελλάδα. Ποια χώρα περνάμε

Τα σημεία φόρτισης δεν αυξάνονται ανάλογα με τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  • -
  • -

Το κυριότερο πρόβλημα για την εξάπλωση της ηλεκτροκίνησης – τώρα που οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων υποχωρούν μέσω της κρατικής επιδότησης – είναι το περιορισμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης. Έτσι, η καθημερινή χρήση ενός ηλεκτρικού οχήματος και ιδίως τα ταξίδι εκτός πόλης καθίσταται «πονοκέφαλος» για τον οδηγό.

Νέα έκθεση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) καταδεικνύει ότι ο διαθέσιμος αριθμός φορτιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει αρκετά από τον αναγκαίο για τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Ενώ την τελευταία τριετία οι πωλήσεις επαναφορτιζόμενων αυτοκινήτων (αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in ηλεκτρικών) υπερδιπλασιάστηκαν (άνοδος 110%), ο αριθμός των σημείων φόρτισης αυξήθηκε κατά 58%.

Χαρακτηριστικό της ανισορροπίας εντός της ΕΕ είναι το γεγονός ότι το 75% των σημείων φόρτισης βρίσκεται σε μόλις 4 χώρες: 25,4% στην Ολλανδία, 20,3% στη Γερμανία, 15,2% στη Γαλλία και 14,3% στη Μεγάλη Βρετανία!

Στον αντίποδα, οι 5 χώρες με τους λιγότερους σταθμούς φόρτισης είναι η Λιθουανία με 202, η Βουλγαρία με 135, η Μάλτα με 102, η Ελλάδα με 61 και η Κύπρος με 38.

Το 2019 τα σημεία φόρτισης στην ΕΕ ήταν σχεδόν 200.000, τη στιγμή που σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2030 θα χρειάζονται τουλάχιστον 2,8 εκατ. σημεία φόρτισης.

Στον ακόλουθο πίνακα καταγράφονται τα σημεία φόρτισης (έως 22 kWh) και ταχυφόρτισης (άνω των 22 kWh) σε κάθε χώρα της ΕΕ το 2019:

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...