«Κόντρα» κυβέρνησης - δικαιοσύνης για τον Μεγάλο Περίπατο

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ κατά των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας, ψηφίστηκε στη Βουλή νέα τροπολογία που παρατείνει τις διατάξεις του Μεγάλου Περιπάτου

  • -
  • -

Με νέα τροπολογία που κατέθεσε ο Βουλευτής Γιώργος Αμυράς στο νομοσχέδιο για την μείωση των επιπτώσεων από τη χρήση πλαστικών, «απάντησε» η κυβέρνηση στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ενάντια στον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας.

Μέσω της τροπολογίας που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, δίνεται παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 στις διατάξεις του Μεγάλου Περιπάτου αλλά και σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων δήμων. «Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε Δήμους και Περιφέρειες να δημιουργούν πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους και χώρους ήπιας κυκλοφορίας αυτοκινήτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός», ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Τι ανέφερε η απόφαση του ΣτΕ:

Το ΣτΕ έκρινε ότι τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή της Πλάκας και στη μετατροπή τμημάτων οδών του Κέντρου της Αθήνας σε χώρους προοριζόμενους αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπια μέσα μετακίνησης δεν συνιστούν μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφοράς για την αποφυγή του συγχρωτισμού ώστε να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου του κορονοϊού και να περιορισθεί η διάδοσή της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ.

Άρα, σύμφωνα με το ΣτΕ, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θεσπίζονται τα επίμαχα μέτρα δεν ευρίσκει εξουσιοδοτικό έρεισμα στις διατάξεις των Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 25.2.2020 και της 20.3.2020 και πρέπει, ως εκ τούτου, να ακυρωθεί, όπως και η ΚΥΑ με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...