Πώς μπορώ να ειδοποιήσω για εγκαταλελειμμένο όχημα;

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η διαδικασία

  • -
  • -

Δεν καταλαμβάνουν μόνο θέσεις στάθμευσης άλλων οχημάτων, αλλά αποτελούν και απειλή για τη δημόσια υγεία. Ο λόγος για τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, τα οποία βρίσκονται κατά εκατοντάδες στους δρόμους της Αθήνας αλλά και όλων των ελληνικών πόλεων.

Συγκεκριμένα στην Αθήνα, την αρμοδιότητα της απομάκρυνσης των εγκαταλελειμμένων οχημάτων (αυτοκινήτων, δικύκλων κλπ) από τα όρια του Δήμου Αθηναίων έχει το Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων της Διεύθυνσης Καθαριότητας Ανακύκλωσης.

Εντεταλμένοι υπάλληλοι (ελεγκτές-καταγραφείς) της Διεύθυνσης Καθαριότητας Ανακύκλωσης εκτελούν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν σχετικής καταγγελίας καθημερινές αυτοψίες στις 7 Δημοτικές Κοινότητες εντοπίζοντας και καταγράφοντας εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 1595 και 210 3470763

Οι δημότες μπορούν επίσης να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και τη Δημοτική Αστυνομία. Αρμόδιες υπηρεσίες έχουν όλοι οι μεγάλοι δήμοι της χώρας.

Πού παραδίδονται τα οχήματα που αποσύρονται

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου γίνεται κατ΄ εφαρμογή του Π.Δ 116/2004 (ΦΕΚ 81/Α΄/5-3-2004). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και οδηγούνται στην ανακύκλωση, όπως ορίζει το ανωτέρω Προεδρικό Διάταγμα.

Για τα εγκαταλελειμμένα δίκυκλα, φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, μπαγκαζιέρες, τροχόσπιτα κλπ. ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται από την ΚΥΑ1002901/2002 (ΦΕΚ 57/Β΄/24-1-2002). Τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού (Δ.Δ.Δ.Υ).

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στον χρονικό ορίζοντα, στις λοιπές νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης ενός εκάστου οχήματος, ειδικές κατηγορίες εγκαταλελειμμένων οχημάτων που χρήζουν διαφορετικό κατά νόμο τρόπο αντιμετώπισης (πχ. οχήματα με ξένες πινακίδες, που διέπονται από τις διατάξεις του Τελωνείου) μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Διαχείρισης Ειδικών Ροών στο τηλέφωνο 210 3470763.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...