Αυτά είναι τα όρια ταχύτητας για τα ηλεκτρικά πατίνια

Πότε είναι υποχρεωτικό το κράνος, σε ποιους δρόμους θα μπορούν να κινούνται

  • -
  • -

Κανόνες για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών και των άλλων μέσων μικροκινητικότητας θέτει το νομοσχέδιο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα και άλλες Διατάξεις» που θα θέσει σύντομα σε δημόσια διαβούλευση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του GOCAR, θα γίνουν οι εξής τροποποιήσεις στα άρθρα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), προκειμένου να ρυθμιστεί το θέμα της κυκλοφορίας των ελαφρών προσωπικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΕΠΗΟ), σε οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο ΚΟΚ:

-        Παιδικά ηλεκτρικά πατίνια, ηλεκτρικά τροχοπέδιλα κλπ με ανώτατη ταχύτητα 6 km/h θα μπορούν να κυκλοφορούν όπου και οι πεζοί. Δηλαδή σε πεζοδρόμια, κλειστούς πεζόδρομους, προβλήτες λιμανιών κλπ. Εδώ δεν είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους.

-        Ηλεκτρικά πατίνια ενηλίκων με όριο έως 25 km/h θα κυκλοφορούν όπου και τα ποδήλατα, με χρήση κράνους από τους αναβάτες τους. Δηλαδή θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε ποδηλατόδρομους, δρόμους ήπιας κυκλοφορίας.

Δεν θα μπορούν να κινούνται σε δρόμους με όριο ταχύτητας άνω των 50 km/h, δηλαδή σε αυτοκινητόδρομους όπως η Λεωφόρος Συγγρού και η Λ. Κηφισίας.

-        Υποχρεωτική θα είναι η χρήση κράνους και από τους ποδηλάτες και αντανακλαστικών κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ παιδιά ηλικίας έως 12 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από μεγαλύτερα αδέλφια (άνω των 16 ετών) ή κηδεμόνες, προκειμένου να κάνουν ποδήλατο σε δρόμο όπου κινούνται και οχήματα.

Επίσης, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα (τα οποία κινούνται και χωρίς ο αναβάτης να κάνει πετάλι) δεν λογίζονται ως ηλεκτρικά ποδήλατα και άρα δεν μπορούν να κυκλοφορούν εκεί όπου επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα ποδήλατα.

Ορισμένες από τις παραπάνω διατάξεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν ελαφρά, μετά από σχετικές προτάσεις φορέων στη δημόσια διαβούλευση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΠΑΤΙΝΙ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...