Χαμός με τα ηλεκτρικά πατίνια - Πώς θα είσαι ασφαλής πάνω σε αυτά

Μάθετε ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος φρεναρίσματος

  • -
  • -

Κινείσαι με το αυτοκίνητό σου σε έναν από τους χιλιάδες δρόμους της χώρας μας και αίφνης συναντάς ένα ηλεκτρικό πατίνι. Ή μάλλον, δεκάδες ηλεκτρικά πατίνια, καθώς αυτό το ιδιαίτερα μικροσκοπικό όχημα έχει εξελιχθεί στη νέα, κυρίαρχη τάση στις αστικές μετακινήσεις.

Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για ένα… παιχνίδι, αλλά για ένα όχημα που μοιράζεται τους ίδιους δρόμους με τα αυτοκίνητα οφείλουμε να το χρησιμοποιούμε με σύνεση. Το GOCAR σας παρέχει κάποιες συμβουλές για το πώς θα είστε ασφαλείς πάνω σε αυτό.

Φοράμε κράνος

Το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση, μ’ αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποιος νόμος που να μας δεσμεύει με υποχρεώσεις. Παρ’ όλα αυτά, για τη δική μας ασφάλεια οφείλουμε να φοράμε κράνος.

Δεν ανεβαίνουμε σε πατίνι εφόσον έχουμε πιει

Το αλκοόλ δεν μειώνει τα αντανακλαστικά μόνο στο τιμόνι του αυτοκινήτου, αλλά και σε αυτό ενός πατινιού. Πόσω μάλλον όταν στο τελευταίο είμαστε όρθιοι. Φροντίζουμε να είμαστε νηφάλιοι πριν επιβιβαστούμε στο πατίνι.


ΜΑΘΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΑΤΙΝΙΑ

Φροντίζουμε να έχουμε ασφαλιστική κάλυψη

Δεδομένης της μεγάλης δημοφιλίας των e-scooters αρκετές εταιρίες παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη. Πολλά προγράμματα παρέχουν με ιδιαίτερα προνομιακό ασφάλιστρο, κάλυψη για Σωματικές Βλάβες ή Υλικές Ζημίες του ίδιου του ασφαλισμένου και έναντι τρίτων καθώς και νομική προστασία.

Ελέγχουμε τον αέρα στα λάστιχα

Πριν τα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να ελέγξουμε την πίεση των ελαστικών, διότι λανθασμένη πίεση είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε τρύπια σαμπρέλα. Όσον αφορά τη σωστή, αυτή κυμαίνεται μεταξύ 45 και 55 psi, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει και το βάρος του αναβάτη.  

Γνωρίζουμε το ωφέλιμο φορτίο του ηλεκτρικού πατινιού

Στο φυλλάδιο οδηγιών κάθε ηλεκτρικού πατινιού αναγράφεται το ωφέλιμο φορτίο του. Επί παραδείγματι, αν αναγράφεται αντοχή 70kg τότε κρίνεται απαγορευτικό να ανέβει σε αυτό άνθρωπος 90 κιλών.

Η στάση του σώματος επηρεάζει την απόσταση φρεναρίσματος

Σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα, όταν μιλάμε για e-scooters η απόσταση φρεναρίσματος εξαρτάται από τον τρόπο που έχουμε τοποθετημένο το σώμα μας πάνω στο όχημα.

 O γερμανικός σύλλογος αυτοκίνησης ADAC μας ενημερώνει για τη σωστή στάση σώματος κατά την πέδηση: Το καλύτερο είναι να στέκεστε όσο το δυνατόν πιο πίσω στο πατίνι και να έχετε τα πόδια σας ελαφρώς λυγισμένα. Αυτό καθιστά ευκολότερη την ισορροπία και βελτιώνει την ταχύτητα απόκρισης. Στην πρώτη φάση του φρεναρίσματος λυγίστε τα γόνατά σας, σπρώξτε τον κορμό σας προς τα πίσω -σε στάση καθήμενου- και τεντώστε τα χέρια σας έτσι ώστε να είναι σε ευθεία με το τιμόνι.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...