Δες πως βαθμολογήθηκε από το Euro NCAP το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης 10 αυτοκινήτων (video)

Μπορείς να μαντέψεις τα οχήματα που βρίσκονται στην πρώτη και στην τελευταία θέση;

  • -
  • -

 Σήμερα, το Euro NCAP ανακοινώνει την κυκλοφορία της δεύτερης σειράς δοκιμών Highway Assist. Για να εξασφαλιστεί η ασφαλής υιοθέτηση αυτών και άλλων υποβοηθούμενων τεχνολογιών οδήγησης από τους καταναλωτές, το Euro NCAP έχει αναπτύξει ένα ειδικό πρωτόκολλο δοκιμών και αξιολόγησης και ένα σύστημα βαθμολογίας. Η τελευταία σειρά δοκιμών περιλαμβάνει δέκα αυτοκίνητα που προσφέρουν Highway Assist: το Audi Q8, τη BMW Σειρά 3, το Ford Kuga, το Mercedes GLE, το Nissan Juke, το Peugeot 2008, το Renault Clio, το Tesla Model 3, το Volkswagen Passat και το Volvo V60.


Όλο και περισσότερο, οι κατασκευαστές οχημάτων χρησιμοποιούν τα σετ αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί στα αυτοκίνητά τους για να παρέχουν πιο εκτεταμένη υποστήριξη οδήγησης, ανοίγοντας το δρόμο για ένα αυτόνομο μέλλον. Ένα πρωταρχικό παράδειγμα είναι το Highway Assist, μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να κάνει την οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο ασφαλέστερη, μειώνοντας την κόπωση και ενθαρρύνοντας την ασφαλή οδήγηση. Το Highway Assist βοηθά τον οδηγό να διατηρεί σταθερή ταχύτητα, να διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από το αυτοκίνητο μπροστά και να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας, συνδυάζοντας το (έξυπνο) Adaptive Cruise Control (ACC) με το Lane Centering (LC). Ωστόσο, ο οδηγός πρέπει πάντα να είναι υπεύθυνος και εμπλεκόμενος πίσω από το τιμόνι, και το υποβοηθούμενο σύστημα είναι εκεί για να κάνει ακριβώς αυτό - assist. Δεν είναι άψογα και δεν πρέπει να οδηγούν ή να έχουν πλήρη έλεγχο.

Τα νέα πρωτόκολλα αξιολόγησης του Euro NCAP επικεντρώνονται σε δύο βασικούς τομείς: Ικανότητα βοήθειας - ισορροπία μεταξύ των τεχνικών ικανοτήτων του συστήματος (Βοήθεια οχήματος) και του βαθμού στον οποίο διατηρεί τον οδηγό σε εγρήγορση και αφοσίωση (Driver Engagement) - και Safety Backup, το δίχτυ ασφαλείας που υπάρχει για κρίσιμες καταστάσεις. Ένα μοναδικό σύστημα βαθμολόγησης - παρόμοιο με τη βαθμολογία ασφάλειας fivestar - βοηθά τους καταναλωτές να κατανοήσουν τα συμπεράσματα των δοκιμών και να συγκρίνουν την απόδοση της βοήθειας, η οποία παρέχεται, όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια. Κάθε αυτοκίνητο εμπίπτει σε μία από τις τέσσερις κατηγορίες: Είσοδος, Μέτρια, Καλή και Πολύ καλή.

NCAP-Top-Scorers

Τρία αυτοκίνητα στην κατηγορία premium - η Mercedes-Benz GLE, η BMW Σειρά 3 και το Audi Q8 – βαθμολογήθηκαν ως «Πολύ Καλά», επιτυγχάνοντας μια καλή ισορροπία μεταξύ προσφοράς υψηλού επιπέδου οδηγικής βοήθειας, αλλά διατηρώντας τον οδηγό δεσμευμένο στο καθήκον του πίσω από το τιμόνι.

NCAP-Worst-Scorers

Στον αντίποδα, best-seller οχήματα όπως τα Renault Clio και Peugeot 2008, βαθμολογήθηκαν με τον κατώτατο βαθμό. Σε σχέση με πιο εξελιγμένα συστήματα της αγοράς, παρέχουν ένα σχετικά μέτριο επίπεδο βοήθειας, διασφαλίζοντας όμως, ότι ο οδηγός δεν θα απελευθερωθεί από το καθήκον οδήγησης.

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα εδώ.


 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...