Ο μπελάς της άρσης παρακράτησης κυριότητας ΙΧ: Η λύση που προτείνει η Περιφέρεια Αττικής

Τι γίνεται όταν μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων κλείσει και το όχημα παραμείνει στην κυριότητα του εμπόρου;

  • -
  • -

Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 δημοσιεύσαμε στο GOCAR τις προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής για εκσυγχρονισμό του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, την ψηφιοποίηση υπηρεσιών και την απλούστευση των διαδικασιών.

Ανάμεσά τους βρίσκεται και μία λύση για τον «πονοκέφαλο» της άρσης παρακράτησης κυριότητας, που ταλαιπωρεί χιλιάδες οδηγούς. Όταν ένα αυτοκίνητο δεν έχει εξοφληθεί πλήρως, τότε στην άδεια κυκλοφορίας αναγράφεται ότι η κυριότητα του οχήματος παραμένει στον αντιπρόσωπο-έμπορο.

Όταν το δάνειο ξεχρεωθεί, τότε ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου προχωρά στη διαδικασία άρσης παρακράτησης της κυριότητας.

Τι γίνεται όμως αν η εμπορία αυτοκινήτων κλείσει για οποιοδήποτε λόγο;

Εκατοντάδες οδηγοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό, καθώς ουσιαστικά δεν προβλέπεται κάποια διαδικασία για να… περάσει το όχημα στην κατοχή τους και να αναγραφεί στην άδεια κυκλοφορίας.

Μία… κάποια λύση προτείνει η Περιφέρεια Αττικής. Να γίνεται αυτοδίκαιη άρση της παρακράτησης κυριότητας μετά την παρέλευση 5ετίας από την έκδοση της άδειας κυκλοφορίας. Έτσι ακόμη και αν δεν μπορεί να βρεθεί ο έμπορος, μετά τα 5 χρόνια το αυτοκίνητο να περνά στην κυριότητα του οδηγού.

Με μία εξαίρεση: μετά τα 5 έτη ο πωλητής θα έχει το δικαίωμα να διατηρεί την παρακράτηση (εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το ποσό) για περαιτέρω χρονικό διάστημα, με υπεύθυνη δήλωσή του στις οικείες Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...