Επίθεση των κατασκευαστών αυτοκινήτων στους Ευρωπαίους πολιτικούς

«Βάζουν υψηλούς στόχους για τις εκπομπές CO2 χωρίς να θεσπίζουν μέτρα στήριξης», το μήνυμα του Γενικού Διευθυντή του ACEA

  • -
  • -

Σκληραίνει η αντιπαράθεση της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αντικείμενο τους όλο και πιο αυστηρούς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2 από την αυτοκινητοβιομηχανία. Με μήνυμά του, ο Γενικός Διευθυντής του ACEA Eric-Mark Huitema τονίζει ότι χωρίς τα κατάλληλα μέτρα στήριξης «γρήγορα ή αργότερα θα αντιληφθούμε ότι αυτοί οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν».

Πριν λίγες εβδομάδες, η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, παρουσίασε το πλάνο για το κλίμα με ορίζοντα το 2030, που προβλέπει μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 (από 40% που ήταν ο προηγούμενος στόχος»

«Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δίλημμα»

Σύμφωνα με τον Huitema, προκειμένου η ηλεκτροκίνηση να γίνει προσιτή σε όλους τους Ευρωπαίους, χρειάζεται υποστηρικτικό πλαίσιο το οποίο θα περιλαμβάνει και πυκνό δίκτυο σταθμών φόρτισης. «Για πολύ καιρό, αρκετοί χρησιμοποιούσαν το δίλημμα “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα”, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αυξηθούν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν αρχίσει να αναπτύσσεται δίκτυο φόρτισης. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο των ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών ανήλθε στο 7,2% σε σχέση με το 2,4% της αντίστοιχης περιόδου το 2019. Για μένα, είναι ξεκάθαρο ότι το δίλημμα περί κότας και αυγού τελειώνει εδώ».

Ο Γενικός Διευθυντής του ACEA ανέφερε ότι στην Ευρώπη είναι διαθέσιμα περίπου 200 ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα, οπότε υπάρχουν πολλές επιλογές. Και ενώ από το 2017 έως το 2019 οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 110%, τα σημεία φόρτισης κατά το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά μόλις 58%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...