Η τεχνολογία που εξασφαλίζει σε φορτηγό της Mercedes-Benz αυτονομία 1.000 km! (Video)

Το ωφέλιμο φορτίο αντιστοιχεί σε 25 τόνους!

  • -
  • -

Στην παρουσίαση ενός φορτηγού μεγάλων αποστάσεων με κυψέλη καυσίμου οδρογόνου προχώρησε η Daimler Trucks, στο πλαίσιο της γνωστοποίησης της στρατηγικής της για την ικανοποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισίου για την κλιματική αλλαγή.

Με αυτονομία άνω των 1.000 km

Ο λόγος για το Mercedes-Benz GenH2 Truck, ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο απολαμβάνει αυτονομία άνω των 1.000 χιλιομέτρων και θα μπορεί να συστηθεί με τους ενδιαφερόμενους το 2023. Όσον αφορά τις επιδόσεις του, αναμένεται να είναι αντίστοιχες εκείνων ενός συμβατικού πετρελαιοκίνητου φορτηγού.


Το όχημα βασίζεται στο συμβατικό φορτηγό μεγάλων αποστάσεων Mercedes-Benz Actros, και ως εκ τούτου το GenH2 Truck αναμένεται να έχει μικτό βάρος 40 τόνων και ωφέλιμο φορτίο 25 τόνων. Το υψηλό ωφέλιμο φορτίο και η μεγάλη αυτονομία επιτυγχάνονται χάρη σε δύο ειδικά ρεζερβουάρ υγρού υδρογόνου και ένα ιδιαίτερα ισχυρό σύστημα κυψέλης καυσίμου.

Το σύστημα κυψέλης καυσίμου θα παρέχει 2 x150 kW και περιστασιακά η μπαταρία επιπλέον 400 kW. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μπαταρίας, στις 70 kWh επωμίζεται τον ρόλο της υποστήριξης της κυψέλης καυσίμου σε συγκεκριμένες συνθήκες, για παράδειγμα, κατά την επιτάχυνση ή κατά την οδήγηση σε ανηφόρα με πλήρες φορτίο.


Ηλεκτρικό eActros LongHail με αυτονομία 500 km

Επιπροσθέτως, αποκαλύφθηκε και το Mercedes-Benz eActros LongHaul, ένα ηλεκτρικό φορτηγό με μπαταρία και αυτονομία περίπου 500 χιλιομέτρων, η μαζική παραγωγή του οποίου θα ξεκινήσει το 2024.

Οι ενέργειες της μάρκας για τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό της αναμένεται να ενταντικοποιηθούν και εντός του επόμενου έτους δια της παραγωγής ενός αμιγώς ηλεκτρικού βαρέως φορτηγού με αυτονομία άνω των 200 χιλιομέτρων.

Οι ανωτέρω πρωτοβουλίες αποτελούν μέρος των στόχων της μάρκας με ορίζοντα το 2039 για καινούργια οχήματα με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Τόσο τα ηλεκτρικά οχήματα όσο και εκείνα με τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου θα βασιστούν στην πλατφόρμα ePowertrain.



Αρχιτεκτονική ePowertrain

Βασικός πυλώνας της εν λόγω τεχνολογίας είναι το eDrive, ένας ηλεκτρικός άξονας με έναν ή δύο ενσωματωμένους ηλεκτροκινητήρες και κιβώτιο ταχυτήτων. Το eDrive, συγκριτικά με τα συστήματα συβματικών κινητήρων, φέρει πιο συμπαγή σχεδίαση και αυξάνει τον διαθέσιμο χώρο για την τοποθέτηση μιας μεγαλύτερης μπαταρίας υψηλής χωρητικότητας.

Το eDrive έχει σχεδιαστεί ως οικογένεια συστημάτων κίνησης με διάφορες εκδόσεις, από τις οποίες η πρώτη θα κάνει πρεμιέρα στο Mercedes-Benz eActros μαζικής παραγωγής. Το eDrive, το οποίο εντάσσεται σε ένα αρθρωτό σύστημα, θα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με την αγορά, την κατηγορία και τον τύπο οχήματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...