Ξεκινούν τα έργα αστικών αναπλάσεων

Δημιουργία χώρων πράσινου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  • -
  • -

Τα πρώτα έργα αστικών αναπλάσεων, με τις αντίστοιχες απαλλοτριώσεις χώρων προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει το περιβαλλοντικό ισοζύγιο σε περιοχές με έντονη έλλειψη πράσινου, χρησιμοποιώντας πόρους του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Σύμφωνα με την Υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, το επόμενο διάστημα, όπως έχει οριστεί και από το σχετικό νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, θα διατεθούν σε πολλές περισσότερες αστικές αναπλάσεις και στη δημιουργία χώρων πράσινου σε όλη την Ελλάδα.

 

Αθήνα: Σεπόλια και Πατήσια

Οι δύο πρώτες αναπλάσεις στην Αθήνα θα γίνουν σε δύο πυκνοκατοικημένες περιοχές στα Σεπόλια και τα Πατήσια. Η πρώτη, στα Σεπόλια, αφορά στο πρώην εργοστάσιο «Κοροπούλη» (έκτασης 4,3 στρεμμάτων) ενώ η δεύτερη, στα Άνω Πατήσια πρόκειται για το χώρο του παλιού εργοστάσιου «Ελληνική Εριουργία» (έκτασης 8,4 στρεμμάτων) το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτήρια. Οι δύο αυτοί χώροι επιλέχθηκαν από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, και με το κριτήριο της θέσης τους δίπλα σε σχολικούς χώρους.

 

Θεσσαλονίκη: περιοχή Μαρτίου και Άνω Πόλη

Για τη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες αναπλάσεις που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, θα γίνουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία χώρου πρασίνου-πάρκου, έκτασης 2 στρεμμάτων, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος (οδός Καρακάση). Η δεύτερη ανάπλαση αφορά σε τμήματα ζώνης πράσινου κατά μήκος και εκατέρωθεν των τειχών της Άνω Πόλης, έκτασης 1,6 στρεμμάτων. Πρόκειται για μια ζώνη πράσινου που έχει αρχίσει εν μέρει να υλοποιείται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...