Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τους κανόνες στα πατίνια

Μετά από πλήθος ατυχημάτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι έτοιμο να ορίσει σαφείς κανόνες

  • -
  • -

Σε διαβούλευση θα τεθεί τις επόμενες μέρες το σχέδιο νόμου για το πλαίσιο λειτουργίας των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) αλλά και τη μικροκινητικότητα, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η μικροκινητικότητα αφορά σε μεγάλο βαθμό τα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία ναι μεν γνωρίζουν τεράστια δημοφιλία, δεν υφίσταται, ωστόσο, ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα ρυθμίζει τον τρόπο χρήσης τους με φόντο την προστασία των αναβατών και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου.

Μέσω της διαφαινόμενης έλευσης ενός πλαισίου, θα διαλευκανθεί το τοπίο αναφορικά με τα ανώτατα όρια ταχύτητας, τη χρήση κράνους, την κίνηση στα πεζοδρόμια κ.ο.κ.

Στο τραπέζι η εναλλακτική κινητικότητα και η ασφάλεια του πολίτη

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών εστίασε ακόμη και στο ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ζήτημα είναι ότι ενώ τα πλεονεκτήματά του είναι σε όλους μας γνωστά, όπως ότι δεν προκαλεί κάποιου είδους περιβαλλοντική όχληση, ως και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του χρήστη, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα αποτρεπτικοί παράγοντες για την επιλογή του ως μέσο μετακίνησης».

Στόχος του Υπουργείου είναι ένας ενιαίος σχεδιασμός αναφορικά με τις αστικές μεταφορές που θα δίνεται βάρος και θα προωθούνται οι εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, παρέχοντας παράλληλα ασφάλεια στον πολίτη.  Μέσω του των ΣΒΑΚ, πολιτικές που αφορούν τις υποδομές, τον ΚΟΚ, το ποδήλατο και την οδική ασφάλεια, εντάσσονται σε μια ενιαία στρατηγική.

Η παρουσίαση των βασικών σημείων στρατηγικής του υπουργείου, έγινε σε εκδήλωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Επιχειρήσεις φιλικές προς το ποδήλατο»,στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...