Για ποιο μεγάλο έργο που... δεν έγινε πληρώνουμε 90 εκατ. ευρώ

Τι ακριβώς συμβαίνει και ζημιώνεται το δημόσιο

  • -
  • -

Ένα υπέρογκο ποσό καλείται να αφαιρέσει από τα ταμεία του το ελληνικό Δημόσιο πληρώνοντας ακριβά τη μη κατασκευή της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα από 90 εκατ. ευρώ σε μορφή αποζημιώσεων στην κοινοπραξία «Θερμαϊκή Οδός ΑΕ», που είχε αναλάβει να κατασκευάσει το μεγαλεπήβολο έργο.

Στα τέλη Απριλίου, το Δημόσιο είχε καταθέσει αγωγή ακύρωσης και αίτηση αναστολής επί της νέας διαιτητικής απόφασης που δικαίωνε την κοινοπραξία και της επιδίκαζε 65,2 εκατ. ευρώ συν τους τόκους υπερημερίας από τις 30 Ιανουαρίου στο 2011.

Η εν λόγω διεκδίκηση, ωστόσο, του Δημοσίου… έπεσε στο κενό καθώς απορρίφθηκε από το Εφετείο Αθηνών. Σημειώνεται πως αναμένονται και οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τις τρεις από τις επτά αγωγές ακύρωσης προηγούμενων διαιτητικών αποφάσεων, μέσω των οποίων δικαιωνόταν επίσης η «Θερμαϊκή Οδός ΑΕ».

Zητάνε την επαναδημοπράτηση του έργου

Εντύπωση προκαλεί πως οι τεράστιες αποζημιώσεις δεν έχουν αποθαρρύνει κάποιους στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι ασκούν πιέσεις για την εκ νέου δημοπράτηση της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (μέλος της κοινοπραξίας), Α. Καλλιτσάντση, ο οποίος ζήτησε την καταβολή των αποζημιώσεων, ενώ δήλωσε αδιάφορος για το αν επαναδημοπρατηθεί το έργο.

Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί τον Ιούνιο του 2005 προσωρινός ανάδοχος για την κατασκευή και διαχείριση του υποθαλάσσιου έργου που θα συνέδεε την δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης με την ανατολική πλευρά και θα έφερε μήκος 6,2 χλμ. με 1,24 χλμ. υποθαλάσσιας σήραγγας.

Με πληροφορίες από bussinessdaily.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...