Milestones 2010-2020: Jeep - Μια δεκαετία γεμάτη περιπέτεια

Από το 2010 μέχρι το 2020, η Jeep άλλαξε δραματικά. Επένδυσε στην τεχνολογία και την καινοτομία, διατηρώντας ωστόσο τις παραδοσιακές αξίες που την καθιστούν για σχεδόν 80 χρόνια συνώνυμο της περιπέτειας, της δύναμης και της πολυτέλειας.

  • -
  • -

Αίσθηση ελευθερίας, πάθος για περιπέτεια, αγάπη για τη φύση, παιχνίδι με off road εμπόδια, περιπλάνηση σε πανέμορφες διαδρομές: Αξίες και εμπειρίες που ακολουθούν κάθε μοντέλο της Jeep στα σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας της, ακόμη και σήμερα που η συνδεσιμότητα, η αποδοτικότητα και τα προηγμένα συστήματα άνεσης και ασφάλειας αποτελούν σημαντικά κριτήρια επιλογής ακόμη και στην κατηγορία των SUV. Στοιχεία που τα τελευταία δέκα χρόνια συναντάς σε κάθε μοντέλο της αμερικανικής εταιρίας.

Η δεκαετία του 2010 ξεκίνησε μεσούσης μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία ωστόσο δεν εμπόδισε την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας η οποία έδωσε ζωή σε ασύλληπτες εφευρέσεις όπως οι 3D εκτυπωτές, τα ρομπότ-διασώστες και η εικονική πραγματικότητα. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία και παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, η Jeep ξεχώρισε και ισχυροποίησε τη θέση της στην κατηγορία των SUV, παρουσιάζοντας νέα μοντέλα και προηγμένες τεχνολογίες.

 

Αιχμή του δόρατος ήταν αναμφισβήτητα το Renegade. Το ολοκαίνουριο μοντέλο ήταν ο πρώτος καρπός της συγχώνευσης των Fiat και Chrysler που έγινε το 2014 και έβαλε την Jeep σε μια νέα, ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία: αυτή των κόμπακτ SUV. Έτσι, γεννήθηκε το πρώτο μοντέλο Jeep που έχει κατασκευαστεί - και σε μεγάλο βαθμό εξελιχθεί - στην Ευρώπη. Το όνομα Renegade δόθηκε προς τιμήν των θρυλικών CJ της δεκαετίας του '70 και του '80, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις έντονα γωνιώδεις γραμμές που επί δεκαετίες χαρακτήριζαν αυτή την οικογένεια οχημάτων, μαζί με πολλές σχεδιαστικές παραπομπές στην παράδοση του ονόματος Jeep.

Αν και ένα σύγχρονο SUV με εξαιρετική συμπεριφορά στην άσφαλτο, το Renegade δεν ξέχασε τις παραδοσιακές αξίες της αμερικανικής μάρκας. Σκληροτράχηλο εκτός δρόμου και με αποτελεσματικά συστήματα τετρακίνησης, διατηρούσε και διατηρεί αυτή την μοναδική “go anywhere - do anything” φιλοσοφία των Jeep.

 

Μόνο που πλέον το κάνει με την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρουν συστήματα όπως το infotainment Uconnect 4ης γενιάς με οθόνη αφής έως 8,4 ιντσών, το Forward Collision Warning-Plus, το LaneSense Departure Warning-Plus και το Traffic Sign Recognition, μαζί με 60+ ακόμη τεχνολογίες. Και τώρα, με δύο ολοκαίνουριους, πανίσχυρους βενζινοκινητήρες MultiairIII, τον 3-κύλινδρο 1.0T3 με απόδοση 120 ίππων και μηχανικό 6-άρι κιβώτιο και τον 4-κύλινδρο 1.3 Τ4 σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 150 ίππους και 6-άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DDCT ή με 180 hp και αυτόματο κιβώτιο 9 σχέσεων, το Renegade είναι πιο ολοκληρωμένο από ποτέ!

Το 2017 ακολούθησε ένα ακόμη σημαντικό μοντέλο για τη μάρκα. Το νέο Compass επανασχεδιάστηκε για να γίνει ένα ξεχωριστό μίγμα premium ικανοτήτων, άνεσης και φινέτσας.

 

Με αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel, συστήματα τετρακίνησης και τεχνολογίες άνεσης, ασφάλειας και συνδεσιμότητας από το Renegade, το Compass πήγε τη νέα φιλοσοφία Jeep ένα βήμα παραπέρα, συνδυάζοντας ακόμη μεγαλύτερους χώρους, ακόμη καλύτερη ποιότητα, ακόμη μεγαλύτερη πολυτέλεια. Δίχως ποτέ να ξεχνά την off-road καταγωγή του, την οποία συνεχίζει να υποστηρίζει ιδανικά στην κορυφαία έκδοση Trailhawk - όπως άλλωστε και το Renegade.

Πρόσφατα η γκάμα του Compass εμπλουτίστηκε για πρώτη φορά με μια έκδοση που διαθέτει αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και κίνηση αποκλειστικά στους εμπρός τροχούς. Κινείται από τον 4κυλινδρο Turbo βενζινοκινητήρα των 1.3 λίτρων με απόδοση 150 ίππους που συνδυάζεται με το προηγμένο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DDCT, το οποίο διαθέτει και λειτουργία sport. Διατηρώντας την αυξημένη απόσταση από το έδαφος και το στιβαρό χαρακτήρα, το νέο αυτόματο 2WD Compass, προσφέρει άνεση σε εντός και εκτός δρόμου διαδρομές και παράλληλα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης καυσίμου και ρύπων που του εξασφαλίζουν ελεύθερη πρόσβαση στο δακτύλιο.

 

Η στροφή στη μοντέρνα σχεδίαση με σαφείς αναφορές στην παράδοση της Jeep όμως είχε ήδη ξεκινήσει με την 5η γενιά του Cherokee, η οποία έφερε περισσότερο ευρωπαϊκό αέρα τόσο στο αμάξωμα όσο και στην καμπίνα. Υπό τη σκέπη της FCA, το αμερικανικό SUV απέκτησε τρόπους και συμπεριφορά πολύ κοντά στις ευρωπαϊκές συνήθειες και επιθυμίες, ενώ το πρόσφατο facelift άλλαξε ελαφρώς τη φουτουριστική εμφάνιση, κάνοντάς την ελαφρώς πιο ήπια και ακόμη πιο κομψή.

Αντίθετα, οι σχεδιαστικές αλλαγές που υπέστη την τελευταία δεκαετία το icon της Jeep, ο θρύλος που ακούει στο όνομα Wrangler, είναι πραγματικά ανεπαίσθητες. Και όμως, κάτω από το χαρακτηριστικό παρουσιαστικό έχει συντελεστεί τεράστια βελτίωση. Πιο άνετο, περισσότερο ασφαλές και με όλα τα τεχνολογικά καλούδια που περιμένεις από ένα σύγχρονο 4x4, το πρόσφατο Wrangler διατηρεί αναλλοίωτο τον σκληροτράχηλο Jeep χαρακτήρα του και ταυτόχρονα έγινε πιο εύκολο και ευχάριστο στην καθημερινή συμβίωση.

 

Εδώ και μια δεκαετία, η Jeep βρίσκεται σε δημιουργικό ίστρο, προσφέροντας στο κοινό της νέα μοντέλα, νέες τεχνολογίες, νέες εμπειρίες. Και συνεχίζει ακάθεκτη, λανσάροντας τα πρώτα εξηλεκτρισμένα μοντέλα της στην Ευρώπη. Τα Plug-in Hybrid Renegade 4xe και Compass 4xe ετοιμάζονται να κάνουν το ντεμπούτο τους στην ελληνική αγορά χωρίς κανένα συμβιβασμό όσον αφορά στην απόδοση και στις εκτός δρόμου δυνατότητες, αξιοποιώντας στο μέγιστο την υψηλή απόδοση (έως 240 ίπποι), την προηγμένη τετρακίνηση (4xe) και την κορυφαία τεχνολογία. Την ίδια στιγμή προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές ρύπων (κάτω από 50 gr/km) και αντίστοιχα εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση καυσίμου: μόλις 2,1 lt/100 km με βάση το πρωτόκολλο WLTP.

Και τα δύο μοντέλα συνδυάζουν έναν Turbo κινητήρα βενζίνης 1,3 λίτρων με έναν τοποθετημένο στον πίσω άξονα ηλεκτροκινητήρα που θα τροφοδοτείται από μια μπαταρία χωρητικότητας 11,4 kWh. Τα πρωτοποριακά τεχνολογικά χαρακτηριστικά των πρώτων Plug-in Hybrid μοντέλων της Jeep, θα συνοδεύονται από εξίσου προηγμένες λύσεις φόρτισης.


Εκτός από τη φόρτιση των μπαταριών κατά την οδήγηση, είτε κατά την επιβράδυνση μέσω της ανάκτησης ενέργειας, είτε απ’ ευθείας μέσω του κινητήρα βενζίνης, τα Jeep Renegade 4xe και Compass 4xe θα μπορούν να φορτίζονται μέσω του αποκλειστικού συστήματος της FCA με την ονομασία easyWallbox, το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση του αυτοκινήτου με απλό οικιακό δίκτυο, χωρίς την απαίτηση οποιασδήποτε ηλεκτρολογικής εργασίας. Επιπλέον, μέσω του συστήματος Connected Wallbox, ο οδηγός θα μπορεί να ελέγχει τον τρόπο και χρόνο φόρτισης του οχήματος του από απόσταση μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Ποιος είπε ότι το πάθος για περιπέτεια δεν μπορεί να συνδυαστεί με την καινοτομία και την κορυφαία αποδοτικότητα;

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...