Στα «σκαριά» η εξαγριωμένη αγωνιστική έκδοση του Gordon Murray T.50

Θα ζυγίζει μόλις 890 kg και θα σταβλίζει πάνω από 700 ίππους

  • -
  • -

Στην κατασκευή μιας αγωνιστικής έκδοσης του T.50 supercar η οποία θα είναι ελαφρύτερη και γρηγορότερη θα προχωρήσει η εταιρεία Gordon Murray Automotive όπως γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής της. Αφού όλες οι διαθέσιμες μονάδες του Τ.50 εξαντλήθηκαν εντός 48 ωρών από την παγκόσμια πρεμιέρα, πλέον το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού στρέφεται στα 25 super exclusive αγωνιστικά.

Με τιμή 3,1 εκ. ευρώ (προ φόρων) το μοντέλο ζυγίζει μόλις 890 kg, ενώ τροφοδοτείται από ένα V12 μοτέρ τύπου Cosworth GMA, το οποίο παρέχει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ. Σταβλίζονται 700 άλογα, με τη μετάδοση τις ισχύος να διενεργείται μέσω ενός 6ταχυτου κιβωτίου (IGS-Instantaneous Gearchange System) το οποίο έχει βελτιστοποιηθεί με γνώμονα τις επιδόσεις. Η αλλαγή των σχέσεων γίνεται μέσω paddles. Επιπροσθέτως, η περισκοπική εισαγωγή αέρα «ταϊζεί» το μοτέρ όσο αυξάνεται η ταχύτητα, μ’ αποτέλεσμα να παράγονται επιπλέον 30 ίπποι - συνολικά 730 ps.

 ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ GORDON MURRAY T.50

Στο πίσω μέρος της αγωνιστικής εκδοχής του Τ.50 δεσπόζει μια επιβλητική αεροτομή πλάτους 1.758 μέτρων η οποία συνδυάζεται -μεταξύ άλλων-με ένα σύστημα ανεμιστήρα στο κέντρο της ουράς, έναν μπροστινό προφυλακτήρα και προσαρμοζόμενους διαχύτες. Χάρη στα προαναφερθέντα, επιτυγχάνεται η παραγωγή περισσότερων των 1.500 kg κάθετης δύναμης -το 170% του βάρους του αυτοκινήτου. Αναβάθμιση στην αεροδυναμική επιτυγχάνεται και ελέω ενός πτερυγίου που διατρέχει το την οροφή και καταλήγει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Με επίκεντρο τις επιδόσεις έχει αναπτυχθεί και η καμπίνα. Σε αντίθεση με το αυτοκίνητο δρόμου, το αγωνιστικό θα είναι απογυμνωμένο από πολλά στοιχεία, όπως είναι τα συστήματα κλιματισμού και Infotainment. Ο οδηγός κάθεται προς το κέντρο της καμπίνας, αυτή τη φορά σε αναθρακονημάτινα αγωνιστικά καθίσματα που είναι εξοπλισμένα με ζώνη 6 σημείων. Αριστερά του οδηγού υπάρχει μόλις μια θέση, για έναν συνοδηγό.

Το τιμόνι είναι εμπνευσμένο από τη Formula 1, φέρει ορθογώνια όψη και είναι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα. Βέβαια, είναι απογυμνωμένο από πολλές λειτουργίες που ενσωματώνουν τα αγωνιστικά της F1, μιας και διατηρούνται μόνο οι απαραίτητες όπως είναι τα συστήματα traction και launch control, καθώς και τα κουμπιά για την ενεργοποίηση της ενδοεπικοινωνίας pit-lane.

Σημειώνεται πως η κεντρική φωτογραφία απεικονίζει το T.50, όχι την αγωνιστική έκδοσή του

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...