Αρχίζει εντός της εβδομάδας η έγκριση των πρώτων αιτήσεων για επιδότηση

Πώς θα ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση

  • -
  • -

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την επιδότηση αγοράς ή μίσθωσης ενός ηλεκτρικού οχήματος.

Όσοι έχουν υποβάλει αίτηση θα ενημερωθούν με ηλεκτρονικό μήνυμα για την αξιολόγησή της (αν έγινε δηλαδή αποδεκτή), έτσι ώστε να περάσουν στο επόμενο βήμα, αυτό της υποβολής του αιτήματος καταβολής της ενίσχυσης, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η αγορά ή η μίσθωση του οχήματος που έχουν επιλέξει.

 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ

Παράλληλα, με αφορμή τον μεγάλο όγκο αιτήσεων για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, θα υπάρξει άμεσα πρόβλεψη για την ενίσχυση του διαθέσιμου ποσού που αφορά το συγκεκριμένο όχημα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πάνω από 3.500 αιτήσεις μέσα σε 8 ημέρες

Ειδικότερα, από την 24η Αυγούστου, όταν τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», έως και την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν υποβληθεί 3.698 αιτήσεις με συνολική απορρόφηση 3,3 εκατ. ευρώ (7,2% των διαθέσιμων πόρων για το 2020).


ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ


Πρώτο όχημα σε ζήτηση παραμένουν τα ηλεκτρικά ποδήλατα με ποσοστό 78,3% (2.896 μονάδες), ενώ μεγάλη ζήτηση γνωρίζουν και τα ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα (266 μονάδες), όπως και τα Δίκυκλα/Τρίκυκλα (514 μονάδες). Ακόμη, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον και για 19 αμιγώς ηλεκτρικά επαγγελματικά τύπου βαν και ένα plug-in υβριδικό. 

Φορτιστές έχουν επιλέξει 102 φυσικά πρόσωπα, δηλαδή το 50% των αιτούντων χρηματοδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. 

Φορολογικά κίνητρα για εταιρείες

Όπως τονίζει το υπουργείο, το ισχυρό ενδιαφέρον για τη δράση αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα και ειδικά όσον αφορά τους εταιρικούς στόλους, για τους οποίους έχουν θεσπιστεί ισχυρά φορολογικά κίνητρα και μέσω του Νόμου 4710/2020 (προώθηση ηλεκτροκίνησης

Ειδικότερα, οι εταιρίες μπορούν να επωφεληθούν από κίνητρα, τόσο  για την αγορά όσο και για την μίσθωση, όπως :

-  Έκπτωση δαπάνης για αγορά ηλεκτρικού οχήματος : Η δαπάνη αγοράς ηλεκτρικού  οχήματος με Λιανική Τιμή Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) έως 40.000€ προσαυξάνεται  κατά 50% και κατά 75% εφόσον η επιχείρηση εδρεύει σε νησί

- Το κόστος φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος για τις εταιρικές  μετακινήσεις λογίζεται ως έξοδο και βελτιώνει το φορολογικό αποτέλεσμα της εταιρίας

- Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 g CO2/Km ,με ΛΤΠΦ έως 40.000 ευρώ, δεν θα φορολογείται

-  Οι συντελεστές απόσβεσης παγίων και διαμορφώνονται στο 50% για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και στο 25% για υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης και  ρύπων έως 50 g CO2/Km.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr βρίσκεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 24 Αυγούστου, με τους ενδιαφερόμενους να μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...