Οι τρεις μάρκες με τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων το 2019

Τη λίστα συνθέτουν 2 Ιάπωνες και 1 Γάλλος

  • -
  • -

Αυστηροί είναι οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις αυτοκινητοβιομηχανίες στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει στην πολιτική μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τον τομέα των μεταφορών.

Παρά τις δυσκολίες λόγω των αυστηρών ορίων που έχουν τεθεί, πολλές μάρκες έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν σημαντικά βήματα, με προεξέχουσες κατά το 2019 τις Toyota, Citroen και Nissan, οι οποίες κατέγραψαν τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους.

Toyota: Με σύμμαχο τα υβριδικά

Η ιαπωνική μάρκα συνεχίζει από εκεί που τη βρήκε το 2018, όταν κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση σε εκπομπές CO2. Έτσι και σήμερα η πρωτοβουλία της να στραφεί στην υβριδική τεχνολογία αποδίδει καρπούς, μιας και σε έρευνα της Jato Dynamics αναδείχτηκε στη μάρκα εκείνη που τα νούμερα της είχαν τη μικρότερη απόκλιση με τον στόχο της ΕΕ.

Οι εκπομπές CO2 από το στόλο αυτοκινήτων της Toyota κατά το 2019 ήταν 97,5 g/km, επίδοση καλύτερη από κάθε άλλη που η ίδια κατέγραψε το διάστημα 2015-2019. Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα υβριδικά της οχήματα, οι μέσες εκπομπές των οποίων ήταν κατά 25.0 g/km χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των βενζινοκίνητων.

Citroen: H δύναμη των μικρών

Από κοντά ακολουθεί και η Citroen, με μέσες εκπομπές 106,5 g/km, αν και οι πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων μοντέλων της δεν κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο από το 0,4%. Ως αντίβαρο, ωστόσο, λειτούργησε η απόλυτα επιτυχημένη απόφαση της Citroen να στραφεί σε μικρά αυτοκίνητα και όχι σε sedan. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το 2019, ένα στα δύο αυτοκίνητα που πούλησε η γαλλική μάρκα ήταν μικρό.

Nissan: Αιχμή του δόρατος το Leaf

Διαφορετική διαδρομή από αυτή της Citroen, ακολούθησε η μάρκα που κάθισε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Η Nissan «είδε» τον μέσο όρο εκπομπών CO2 να... καταλαγιάζουν στα 112,6 g/km. Μερίδιο στην επιτυχία πρέπει να αποδοθεί στην εξαιρετική εμπορική διαδρομή του αμιγώς ηλεκτρικού Nissan Leaf.

To τρίπτυχο της επιτυχίας

Όσον αφορά, τέλος, τους βασικούς παράγοντες μετριασμού των εκπομπών CO2, είναι η «στροφή» σε ελαφρύτερα αυτοκίνητα, η μείωση του αριθμού των SUV και η αύξηση των ηλεκτρικών. Όσες μάρκες εστιάσουν στα ανωτέρω, θα εκτοξεύσουν τις πιθανότητές τους να γλιτώσουν από τις αυστηρές κυρώσεις της ΕΕ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...