Μικρότερα πρόστιμα και ηλεκτρονικές κλήσεις του ΚΟΚ

Μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις

  • -
  • -

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των χρηματικών προστίμων για ορισμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Αυτό επειδή σε αρκετές περιπτώσεις τα πρόστιμα θεωρούνται «εξοντωτικά» και υπερβολικά με τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, προ των πυλών βρίσκονται οι ηλεκτρονικές κλήσεις της Τροχαίας. Οι τροχονόμοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εθνική Οδό Αθηνών- Πατρών θα εφοδιασθούν με ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μπλοκάκια και με αυτά οι παραβάσεις που θα βεβαιώνουν, θα καταγράφονται απευθείας σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Στόχος είναι να περιορισθούν οι κλήσεις που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σβήνονται και να εισπράττονται όσο γίνεται περισσότερα πρόστιμα.

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το ποσό των προστίμων που βεβαιώνεται μαζί με τις παραβάσεις του ΚΟΚ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Το 2009 οι παραβάσεις για διάφορες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έφτασαν τις 1.900.496, ενώ τα βεβαιωμένα πρόστιμα άγγιξαν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ (491.898.000).

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ζητήσει μηδενική ανοχή στις τροχαίες παραβάσεις και ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2010 έχει βεβαιωθεί διπλάσιο ύψος προστίμων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Μόνο τον Ιανουάριο, του 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα αξίας 46,4 εκατομμυρίων ευρώ όταν το αντίστοιχο ποσό τον ίδιο μήνα του 2009, ήταν περίπου 25 εκατομμύρια.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...