Τι αλλάζει στην εισαγωγή μεταχειρισμένων ΙΧ Euro 4 και Euro 5a - Τα νέα ποσά περιβαλλοντικού τέλους

Παραμένει η απαγόρευση εισαγωγής οχημάτων τεχνολογίας Euro 1, Euro 2 και Euro 3

  • -
  • -

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης έφθασε στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση. Από τα σχόλια που έγιναν στη διαβούλευση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε 8 σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Μία από αυτές αφορά το περιβαλλοντικό τέλος που θα επιβάλλεται στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, παλαιάς τεχνολογίας.

Για τα οχήματα τεχνολογίας Euro 4 (ηλικίας 10-12 ετών και άνω) το περιβαλλοντικό τέλος μειώνεται στα 3.000 ευρώ, αντί για 4.000 ευρώ που είχε προταθεί αρχικά.

Για τα οχήματα τεχνολογίας Euro 5a (ηλικίας 8 ετών και άνω) εισάγεται επίσης περιβαλλοντικό τέλος 1.000 ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζεται το ύψος του περιβαλλοντικού τέλους και αντιμετωπίζονται πιο αυστηρά τα παλαιά μεταχειρισμένα οχήματα τύπου Εuro 5A, τα οποία μέσω του σκανδάλου Dieselgate και της  παραποίησης των μετρήσεων ρύπων σε χιλιάδες πετρελαιοκίνητα οχήματα ώθησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατάξει προκαταρκτική έρευνα και πλήθος κρατών μελών να επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα και να απαγορεύσουν την κυκλοφορία τους στα αστικά κέντρα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διοχετευθούν μέσω του Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση δράσεων που θα υποστηρίζουν την μετάβαση στην κινητικότητα των μηδενικών και χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι η απαγόρευση εισαγωγής των ακόμα παλαιότερων και εξαιρετικά ρυπογόνων οχημάτων (τεχνολογίας Euro 1,2 και 3).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...