Ποιος είναι ο πρόγονος του Opel Corsa-e;

Το πρώτο ηλεκτρικό Opel φέτος έγινε 30 ετών

  • -
  • -

Το Corsa-e είναι ένα σύγχρονο, αμιγώς ηλεκτρικό όχημα που όμως δεν διεκδικεί τα πρωτεία στη γκάμα της Opel. Βαθιά στο χρόνο, 30 χρόνια πριν, το 1990 η Opel είχε παρουσιάσει μια πρωτότυπη εκδοχή του Kadett με τα Impuls I. Ήταν ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρίες νικελίου καδμίου 14,3 kWh, που είχε ως πεδίο δράσης την πόλη.

Ουσιαστικά ήταν ένα πείραμα της Opel για να διαπιστώσει πόσο ένα κανονικό μοντέλο θα μπορούσε με τις κατάλληλες αλλαγές και τα υλικά εκείνης της εποχής να ανταπεξέλθει στις ανάγκες ενός αυτοκινήτου πόλης. Με μία προϋπόθεση: οι χώροι επιβατών και αποσκευών αλλά και το ωφέλιμο φορτίο να παραμείνουν όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα επίπεδα του μοντέλου παραγωγής.

Έτσι, η Opel σε συνεργασία με πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας RWE και την κατασκευάστρια μπαταριών SAFT, δημιούργησαν το Kadett Impuls I. Ένας ηλεκτροκινητήρας συνεχούς ρεύματος (DC) 100V κινούσε τους εμπρός τροχούς, με την ενέργεια μπαταριών νικελίου-καδμίου. Για βελτιστοποίηση της κατανομής βάρους, οι μπαταρίες ήταν τοποθετημένες στο διαμέρισμα του κινητήρα και κάτω από το καπό. Ζύγιζαν συνολικά 310 κιλά, περιείχαν ενέργεια 14,3kWh και ο όγκος τους έφτανε τα 170 λίτρα.

Η μέγιστη ισχύς ήταν 16 kW (22 ίπποι) ήταν αρκετή για την κίνηση στην πόλη. Η επιτάχυνση 0-50 km/h ολοκληρώνονταν σε 10 sec, με τη μέγιστη ταχύτητα να αγγίζει τα 100 km/h. Στα αξιοσημείωτα ήταν ότι είχε και σύστημα ανάκτησης ενέργειας μέσω τω φρένων.

Η αυτονομία του Opel Kadett Impuls I ήταν 80 χιλιόμετρα, με τον χρόνο φόρτισης να είναι πέντε ώρες. Όσον αφορά τις αλλαγές σε σχέση με το συμβατικό Kadett, το ηλεκτρικό είχε 350 κιλά ωφέλιμο φορτίο και 330 λίτρα χώρου αποσκευών, έναντι 490 κιλών και 390 λίτρων του “απλού” αντίστοιχα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...