Υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας για 5 χλμ (video)

Το δρομολόγιο Αθήνα – νέο Λιμάνι Πάτρας θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά

  • -
  • -
Υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής της Πάτρας για 5 χλμ (video)
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή της Πάτρας, που θα μειώσει το δρομολόγιο από την Αθήνα έως το νέο λιμάνι της αχαϊκής πρωτεύουσας στην 1 ώρα και 40 λεπτά, παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών. Μιλώντας στο 8ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Πάτρα (Regional Growth Conference 2020), ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην μερική υπογειοποίηση της γραμμής, σε μήκος άνω των 5 χιλιομέτρων, η οποία θα επιτρέψει την ανάπλαση διαφορών συνοικιών της πόλης.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι  η υπογειοποίηση θα γίνει στο εξής τμήμα: Η κάθοδος θα γίνει πριν την οδό Κανελλοπούλου και η άνοδος στην περιοχή της ακτής Δυμαίων, μετά από 5,16 χιλιόμετρα.

«Μιλάμε δηλαδή πρακτικά για το σύνολο του πυκνού αστικού ιστού της Πάτρας. Επιπλέον, άλλα 1,7 χιλιόμετρα περίπου είναι αθροιστικά οι ράμπες ανόδου και καθόδου. Ενώ τα επιφανειακά τμήματα, συνολικά θα αθροίζουν περίπου 3,8 χιλιόμετρα, εκτός πυκνής αστικής δόμησης», επισήμανε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Τόνισε ότι ο Προαστιακός συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, καθώς διατηρούνται και οι 8 υφιστάμενες στάσεις στο μήκος του έργου και 6 από αυτές μετατρέπονται σε υπόγειες, ενώ παράλληλα προστίθεται και μια επιπλέον στάση στο νέο Λιμάνι. Ομοίως διατηρείται και η διασύνδεση με τον Πύργο.

Σημείωσε, ότι καταργούνται όλες οι επικίνδυνες υφιστάμενες ισόπεδες διαβάσεις και αντικαθίστανται από ανισόπεδες διαβάσεις οχημάτων και δέκα πεζογέφυρες, για απόλυτη ασφάλεια.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου είναι περίπου 514 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και η εκκίνηση του διαγωνισμού προσδιορίζεται στο β εξάμηνο του 2021.

Η υπεραστική επιβατική κίνηση, σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.100.000 επιβάτες το χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, σχεδόν 1,5 εκ επιβάτες. Η επιβατική κίνηση στον προαστιακό, σε πρώτη φάση εκτιμάται ότι θα είναι πάνω από 1.900.000 επιβάτες το χρόνο. Σε δεύτερη φάση, το 2040, πάνω από 2.600.000.

Η υπεραστική εμπορευματική λειτουργία: Σε πρώτη φάση, θα εξυπηρετεί 3 εμπορικές αμαξοστοιχίες την ημέρα ανά κατεύθυνση στο τμήμα Κόρινθος-Πάτρα. Και το 2040 εκτιμάται ότι θα έχουμε 4 εμπορικές την ημέρα στο Θριάσιο – Πάτρα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...