Ο λόγος που η Mazda χρησιμοποιεί μικρή μπαταρία στο MX-30

Η Mazda ετοιμάζεται για το λανσάρισμα του αμιγώς ηλεκτρικού MX-30 και η ιαπωνική εταιρεία εξηγεί τους λόγους που επέλεξε μικρότερης χωρητικότητας μπαταρία

  • -
  • -

Eντός του 2020 θα λανσαριστεί το νέο Mazda MX-30, το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της ιαπωνικής εταιρείας. Το ηλεκτρικό σύνολο ονομάζεται e-Skyactiv, με τον ηλεκτροκινητήρα να παίρνει ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας μόλις 35,5 kWh. Το μέγεθος της κρίνεται μικρό για τις διαστάσεις και το βάρος του αμαξώματος, με την αυτονομία να αγγίζει μόλις τα 200 χιλιόμετρα. Στην Ελλάδα η έναρξη της διάθεσής του προγραμματίζεται να γίνει τον Οκτώβριο.



O λόγος που οι Ιάπωνες τεχνικοί επέλεξαν το συγκεκριμένο μέγεθος, προέκυψε μετά από έρευνα αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων που προκύπτουν από τον κύκλο ζωής ενός μοντέλου, περιλαμβάνοντας την παραγωγή, τη χρήση και την ανακύκλωση. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε μετά από συνεργασία της Mazda και του πανεπιστημίου Kogakuin, όσο μικρότερη είναι μία μπαταρία, τόσο μειωμένες είναι και οι εκπομπές ρύπων που ακολουθούν ένα ηλεκτρικό μοντέλο σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Η χωρητικότητα των 35,5 kWh είναι σύμφωνα με τους Ιάπωνες τεχνικούς ιδανική, διατηρώντας εξαιρετική ισορροπία όσον αφορά τους ρύπους, αλλά και μία αποδεκτή αυτονομία.



Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο δεν αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό το βάρος, προσφέροντας καλύτερη οδική συμπεριφορά και ευελιξία, με την τοποθέτηση της μπαταρίας στο πάτωμα του αυτοκινήτου να συμβάλλει σε αυτό. Το MX-30 αποδίδει 145 ίππους, με την ροπή να αγγίζει τα 271 Nm, με το προσθιοκίνητο SUV να χρειάζεται 9,7 sec για τα πρώτα 100 km/h από στάση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...