Πρώτο αυτοκίνητο στην Ευρώπη σε πωλήσεις το Clio. Γιατί έπεσε από την κορυφή το Golf

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τον μήνα Μάιο

  • -
  • -

Μπορεί ο Μάιος να σηματοδότησε την άρση περιορισμών μετακινήσεων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όμως οι πωλήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα: μόλις 622.000 σε σύγκριση με το 1,44 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (πτώση 57%). Η μικρότερη μείωση καταγράφηκε στη Σλοβενία (-31%) και η μεγαλύτερη στη Μ. Βρετανία (-89%). Στην Ελλάδα ήταν στο -68%.

«Οι ταξινομήσεις διπλασιάστηκαν τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Αν και υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης της αγοράς, ένα μέρος των ταξινομήσεων ενδέχεται να αφορά συμφωνίες για αγορά νέου αυτοκινήτου που είχαν γίνει πριν την καραντίνα. Οπότε δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε αν η επιστροφή στην ανάκαμψη θα γίνει με έντονο ρυθμό», σχολίασε ο Felipe Munoz, αναλυτής στην JATO Dynamics.

Αν και η δυναμική των SUV δεν αμφισβητείται (το μερίδιό τους τον Μάιο ανήλθε στο 40%), το πρώτο σε πωλήσεις αυτοκίνητο στην Ευρώπη ήταν ένα σουπερμίνι: το Renault Clio. Το γαλλικό μοντέλο που πέρασε στην 5η του γενιά κατέγραψε 16.028 ταξινομήσεις και «εκθρόνισε» από την κορυφή το… συνήθη ύποπτο, Golf. Το μικρομεσαίο Volkswagen έφθασε τις 13.125 μονάδες, εξαιτίας διακοπής της παραγωγής του λόγω προβλήματος στο λογισμικό του σύστημα. Στους... χαμένους του Μαΐου περιλαμβάνονται οι κατηγορίες των πολυμορφικών (μερίδιο 3,4%), των σπορ αυτοκινήτων (0,9%) και των μεγάλων και πολυτελών (συνδυαστικό μερίδιο 2,3%).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ RENAULT CLIO ΣΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ ΚΑΙ DIESEL

Την πρώτη δεκάδα μοντέλων σε πωλήσεις συμπλήρωσαν:

Peugeot 208                       10.977

Dacia Sandero                   10.651

Renault Captur                  10.047

Volkswagen T-Roc              9.727

Opel Corsa                          9.451

Dacia Duster                       9.041

Citroen C3                          8.712

Volkswagen Tiguan            8.689

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...