Ελεύθερες οι τιμές χρέωσης για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

Θα πρέπει πάντως η μέθοδος τιμολόγησης να γνωστοποιείται στον κάτοχο του οχήματος με ευκρινή σήμανση

  • -
  • -

Την ελεύθερη διαμόρφωση της μεθόδου τιμολόγησης υπηρεσιών φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων προβλέπει το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, πριν φθάσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 16, «η μέθοδος τιμολόγησης, οι σχετικές τιμές και οι όροι χρέωσης των χρηστών ηλεκτρικών οχημάτων αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης ή/και ηλεκτροκίνησης διαμορφώνονται ελεύθερα». Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές φόρτισης θα διαμορφώνονται με βάση τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους διάφορους παρόχους.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η χρέωση σε ταχυφορτιστές σε αυτοκινητοδρόμους γίνεται με την ώρα και όχι με βάση τις kWh που «αντλούμε», όπως συμβαίνει συνήθως στο εξωτερικό. Στο GOCAR που έχουμε φορτίσει σε ταχυφορτιστή, καταβάλαμε 0,25 ευρώ ανά λεπτό, δηλαδή 15 ευρώ την ώρα, +2,5 ευρώ πάγιο, τελική τιμή 17,5 ευρώ την ώρα. Με αυτό το ποσό κερδίζουμε περίπου 200 χλμ. αυτονομίας σε ένα μεγάλο ηλεκτρικό SUV.

Το κόστος αυτό δεν είναι πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο με συμβατικά καύσιμα, όμως όσο αυξάνονται τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα αλλά και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο αναμένεται να υποχωρούν οι τιμές χρέωσης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣ

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο άρθρο 16:

Άρθρο 16 – Τιμολόγηση υπηρεσιών επαναφόρτισης

1. Η μέθοδος τιμολόγησης, οι σχετικές τιμές και οι όροι χρέωσης των χρηστών Η/Ο αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών επαναφόρτισης ή/και ηλεκτροκίνησης διαμορφώνονται ελεύθερα.
2. Η εφαρμοζόμενη τιμολόγηση για την κατά περίπτωση φόρτιση επιλέγεται από τον Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. (Φορέας εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης Η/Ο) και πρέπει να γνωστοποιείται στον χρήστη Η/Ο πριν από την έναρξη της διαδικασίας επαναφόρτισης, με ευκρινή σήμανση επί του σημείου επαναφόρτισης ή σε παρακείμενο χώρο του σημείου επαναφόρτισης, ή στην είσοδο του χώρου εγκατάστασής του, σε περίπτωση χώρων με ελεγχόμενη πρόσβαση.
3. Στην τελική χρέωση του χρήστη Η/Ο συνυπολογίζονται όλες οι παράμετροι της φόρτισης που διαμορφώνουν την τελική τιμή (καταναλωθείσα ενέργεια ή χρονική διάρκεια συνεδρίας, ισχύς/τύπος φόρτισης), καθώς και τυχόν άλλες χρεώσεις. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της τελικής χρέωσης (δεδομένα φόρτισης και επιπρόσθετες χρεώσεις) οφείλουν να διατίθενται προς ενημέρωση του χρήστη Η/Ο όσο αυτός βρίσκεται ακόμη στον χώρο του σημείου με έναν ή περισσότερους τρόπους (εμφάνιση στην οθόνη του σταθμού φόρτισης, αναγραφή σε απόδειξη/τιμολόγιο που εκδίδεται στον ίδιο χώρο, αποστολή μέσω κατάλληλης ηλεκτρονικής εφαρμογής) και να αποστέλλονται άμεσα στον συμβεβλημένο με αυτόν Π.Υ.Η. (Πάροχος υπηρεσιών ηλεκτροκίνησης), εφόσον πρόκειται για χρήστες συμβολαίου.
4. Τα δεδομένα ταυτοποίησης Η/Ο, φόρτισης και χρέωσης ανά φόρτιση, αποθηκεύονται και διατηρούνται από τον Φ.Ε.Υ.Φ.Η.Ο. και από τον Π.Υ.Η., με πλήρη τήρηση των υποχρεώσεων περί προστασίας προσωπικών και εμπορικών δεδομένων, όπως ο νόμος ορίζει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...