Δωρεάν στάθμευση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ποια οχήματα τη δικαιούνται

Αναλυτικά όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση

  • -
  • -

Πέρα από την επιδότηση αγοράς και τις φοροαπαλλαγές, το μοναδικό μη οικονομικό κίνητρο για την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι η ελεύθερη στάθμευση. Στο άρθρο 4 περιγράφονται τα οχήματα, η περίοδος και ο χώρος δωρεάν στάθμευσης.


Ποια οχήματα δικαιούνται δωρεάν στάθμευση;

Τα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων και τα plug-in υβριδικά έως 50 gr. CO2 ανά km

Πού μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν;

Εντός των ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, δηλαδή εντός των ορίων των δήμων, όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους.

Πότε μπορούν να σταθμεύουν δωρεάν;

Τα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (έως 50 gr/km) έχουν δικαίωμα να παρκάρουν δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου 2021 και για διάστημα 2 ετών, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πώς θα γίνεται η αναγνώριση των οχημάτων που δικαιούνται δωρεάν στάθμευσης;

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εφοδιάζει τους ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων με ειδικό σήμα, το οποίο θα βρίσκεται σε ευδιάκριτο σημείο του οχήματος (π.χ. παρμπρίζ). Το ειδικό σήμα θα ισχύει για τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης και για τις θέσεις στάθμευσης για κατοίκους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ


Αναλυτικά το άρθρο 4 του νομοσχεδίου:

Άρθρο 04 – Δημιουργία δωρεάν θέσεων στάθμευσης για Η/Ο

1. Από 1.1.2021 και για διάστημα δύο (2) ετών, εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους, τα Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους στάθμευσης.

2. Για τις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης Η/Ο που κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος τελούν υπό παραχώρηση, καταβάλλεται από 1.1.2021 από τον δήμο αντίτιμο στον παραχωρησιούχο ισόποσο με το αντίστοιχο τέλος στάθμευσης που θα καταβαλλόταν από τον δημότη στον Δήμο για την ελεγχόμενη θέση στάθμευσης συμβατικού οχήματος. Για συμβάσεις παραχώρησης που συνάπτονται μετά από την έναρξη ισχύος του παρόντος, οι θέσεις στάθμευσης Η/Ο εξαιρούνται από το τέλος στάθμευσης από 1.1.2021.

3. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος, τα Η/Ο εφοδιάζονται με ειδικό σήμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο τοποθετείται επί του οχήματος, και ισχύει για τις θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους και για τις ελεγχόμενες θέσεις στάθμευσης εντός της ελληνικής επικρατείας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...