Ευρώπη: Πού μπορείς να ταξιδέψεις και πού παραμένουν ακόμη κλειστά τα σύνορα

Μετά από σχεδόν τρεις μήνες απομόνωσης, ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα

  • -
  • -

Ανοίγουν σταδιακά, από σήμερα, τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών. Οι χώρες της ζώνης Σένγκεν πλέον επιτρέπουν τη μετακίνηση των πολιτών χωρίς ελέγχους, έπειτα από τρεις μήνες που διατηρούσαν κλειστά τα σύνορά τους.

Η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις χώρες της ζώνης Σένγκεν να άρουν από σήμερα τους συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να επιτρέψουν το σταδιακό τους άνοιγμα και σε άλλες χώρες από τον Ιούλιο.

Οι χώρες που είναι προσβάσιμες

Η Ιταλία ξεκίνησε στις 3 Ιουνίου ανοίγοντας τα σύνορά της για όλους τους ταξιδιώτες. Επίσης η Κροατία άνοιξε τα σύνορά της από την Πέμπτη, όπως και η Πολωνία στην οποία μπορούν να ταξιδέψουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ήδη από το Σάββατο.

Από την άλλη, αρκετές χώρες μια διαφορετική στρατηγική ανοίγοντας τις τελευταίες εβδομάδες τα σύνορά τους πρώτα στις γειτονικές τους χώρες και μετά επιτρέπουν την ευρεία κυκλοφορία. Στον αντίποδα η Σουηδία και το Λουξεμβούργο δεν εφάρμοσαν στη μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ.

Ποιες χώρες ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους;

Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα αποκατέστησαν από σήμερα το πρωί την ελεύθερη κυκλοφορία με όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η Αθήνα, η οικονομία της οποίας εξαρτάται κατά πολύ από τον τουρισμό, έχει προσκαλέσει ταξιδιώτες και από πολλές άλλες περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα.

Από τα μεσάνυκτα αίρονται οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας

Ωστόσο πολλές χώρες που ανοίγουν σήμερα τα σύνορά τους ή που τα έχουν ήδη ανοίξει (Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Λετονία) διατηρούν σε ισχύ περιορισμούς για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπου παρατηρούνται ακόμη υψηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Νορβηγία ανοίγει σήμερα τα σύνορά της για όλες τις σκανδιναβικές χώρες με όρους που προς το παρόν αποκλείουν σχεδόν εντελώς τους ταξιδιώτες από τη Σουηδία, όπου η επιδημία παραμένει σε έξαρση.

Κάθε χώρα έχει συντάξει ένα δικό της κατάλογο, λιγότερο ή περισσότερο μακρύ, με επικίνδυνες περιοχές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Σουηδία και η Βρετανία, ενώ συχνά εμφανίζονται η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ πιο σπάνια η Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι κατάλογοι αυτοί αναθεωρούνται τακτικά.

Παραμένουν κλειστές

Η Ρουμανία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της για όσους δεν είναι πολίτες της και δεν έχει διευκρινίσει πότε θα το πράξει.

Αρχικά η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα ανοίξει τα σύνορά της στους τουρίστες την 1η Ιουλίου, όμως τελικά θα το κάνει στις 21 Ιουνίου, με εξαίρεση τους ελέγχους στα χερσαία της σύνορα με την Πορτογαλία που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την 1η Ιουλίου.

Στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος όμως οι Βαλεαρίδες νήσοι θα δεχθούν από σήμερα σχεδόν 11.000 Γερμανούς τουρίστες.

Η Νορβηγία δεν θα ανοίξει σήμερα τα σύνορά της παρά για τις άλλες σκανδιναβικές χώρες, με εξαίρεση τη Σουηδία. Η Δανία επίσης προς το παρόν δέχεται ταξιδιώτες μόνο από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

[ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...