Τι κρύβεται πίσω από τη δημιουργία ενός Audi RS! (video)

Τα μοντέλα της Audi που συνοδεύονται από τον κωδικό RS αποτελούν απόσταγμα εμπειρίας, αλλά και αποτέλεσμα σχεδίασης με μοναδική λεπτομέρεια και εξαντλητικών δοκιμών

  • -
  • -

Οι δημιουργίες που φέρουν το αρκτικόλεξο RS αποτελούν τις κορυφαίες της Audi. Σηματοδοτούν την αιχμή του δόρατος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, συνδυάζοντας κορυφαία τεχνολογία και αντίστοιχες επιδόσεις, αποτελώντας δείγμα γραφής της Audi. Βέβαια, για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα απαιτείται σημαντική δουλειά από σχεδιαστές, μηχανικούς και δοκιμαστές, σε γραφείο, εργαστήρια και πίστες δοκιμών σε όλο τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το RS Q8, το οποίο πέρασε δύο χρόνια στα χέρια των δοκιμαστών της Audi πριν περάσει στην παραγωγή. Κάλυψε περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση που είναι αντίστοιχη με αυτή που απαιτείται να πραγματοποιήσεις το γύρο τη Γης 30 φορές. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Κίνα και τις ΗΠΑ. Πραγματοποιήθηκαν σε όλους τους τύπους δρόμων και όλες τις ετερόκλητες πίστες, αλλά και συνθήκες, αντιμετωπίζοντας χιόνι, πάγο, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες.

Η φιλοσοφία των μοντέλων RS προέρχεται φυσιολογικά από την εμπλοκή και την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Audi μέσω της παρουσίας της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Κάτι που είναι εμφανές από την εμφάνιση των αυτοκινήτων, στα οποία κυριαρχούν οι ευμεγέθεις αεραγωγοί και οι μεγάλες ελλειπτικές απολήξεις των εξατμίσεων. Την ίδια ώρα, η σχεδίαση τους διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτή των απλών μοντέλων, συνδυάζοντας δυναμισμό, εντυπωσιακά αεροδυναμικά βοηθήματα, τα οποία δεν ξεφεύγουν από τον premium χαρακτήρα της γερμανικής μάρκας.

Με δεδομένο ότι η Audi έχει θέσει ψηλά τον πήχη με τα μοντέλα RS, η ποιότητα κατασκευής είναι αδιαπραγμάτευτη και έχει σαν αποτέλεσμα την κορυφαία διαδικασία δοκιμών και εξέλιξης. Υπάρχουν ειδικά εργαστήρια που φιλοξενούν τα μοντέλα RS, όπου τα πρώτα αυτοκίνητα συναρμολογούνται με το χέρι και παίζουν σημαντικό ρόλο κατά τη φάση ανάπτυξης.Το Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας Audi έχει μεγάλη επιρροή και ασκεί έλεγχο σε όλο το φάσμα της διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν για τη συναρμολόγηση κάθε πρωτότυπου RS εξαιρετικά ακριβή εξαρτήματα μέτρησης αλουμινίου και επιμέρους μοντέλα αναφοράς. Χρησιμοποιούν υπερσύγχρονες μεθόδους μέτρησης, όπως σαρωτές λέιζερ, οι οποίες καταγράφουν αρκετά εκατομμύρια σημεία μέτρησης στην επιφάνεια των εξαρτημάτων, για να ρυθμίσουν όλες τις επιφάνειες, τους αρμούς και τις ακτίνες μέχρι το δέκατο του χιλιοστού.

Βέβαια, όλα αυτά πρέπει να δοκιμαστούν στο δρόμο και την πίστα. Το Nurburgring Nordschleife, αποτελεί βασικό πεδίο εξέλιξης για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, πόσω μάλλον για την Audi. Με περισσότερο από το 80% της πίστας να οδηγείται με το γκάζι στο πάτωμα, η «Πράσινη Κόλαση» αποτελεί πρόκληση και δοκιμασία για κάθε είδους αυτοκίνητο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι, όποιο μοντέλο επιβιώσει στο Nurburgring, μπορεί να επιβιώσει σε οποιαδήποτε απαιτητική διαδρομή στον κόσμο.

Ο FrankStippler είναι ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν όσο λίγοι το Nordschleife. Ο 45χρονος γεννήθηκε στην Κολωνία και ζει στην περιοχή του Eifel. Είναι ίσως συνδεδεμένος με την ιστορία της Audi Sport όσο κανένας άλλος οδηγός αγώνων. Τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν τη νίκη στις 24 Ώρες του Spa το 2012 και το Nürburgring (2012 και 2019). Ο Stippler ήταν μέρος της ομάδας από την αρχή, όταν το αγωνιστικό αυτοκίνητο GT3 Audi R8 LMS έκανε το ντεμπούτο του το 2009, συμβάλλοντας και με την τεχνική του εμπειρία. Κάτι που ισχύει για όλα τα μοντέλα RS καθώς και για το νέο R8, το οποίο παρουσιάστηκε στις αρχές του 2019 - ως Coupé, Spyder και R8 V10 RWD με κίνηση μόνο πίσω.

Το τελευταίο επίτευγμα του Stippler είναι ένα ρεκόρ γύρου στο Nordschleife, με RS Q8 το φθινόπωρο του 2019. Το ρολόι σταμάτησε μετά από 7 λεπτά και 42,3 δευτερόλεπτα και ο επαγγελματίας οδηγός αγώνων από την Κολωνία είχε μόλις καταρρίψει το ρεκόρ για τυπικά SUV κατά δώδεκα ολόκληρα δευτερόλεπτα. Παρότι το νέο ρεκόρ δεν ήταν ο στόχος του συγκεκριμένου σετ δοκιμών, είναι ωστόσο σαφής απόδειξη των δυνατοτήτων της έκδοσης RS του πιο σπορ μοντέλου Q, της Audi.

«Το Nordschleife αντιπροσωπεύει το απόλυτο test στις δοκιμές εξέλιξης και αντοχής που κάνουμε», εξηγεί ο OliverHoffmann, Διευθύνων Σύμβουλος της AudiSportGmbH. «Μας παρέχει – το Nordschleife – σαφή εικόνα σχετικά με την ποιότητα στο χρόνο, την ανθεκτικότητα των ανταλλακτικών μας σε ακραίες συνθήκες και λεπτομέρειες σχετικά με την ανάρτηση. Με το RS Q8, εστιάσαμε στη ρύθμιση των ελατηρίων, των αποσβεστήρων και του ESP, του σπορ διαφορικού καθώς και στην οδική συμπεριφορά σε ακραίες καταστάσεις και μεγάλες πλευρικές επιταχύνσεις.»

«Το RS Q8 συνδυάζει εξαιρετική απόδοση και μοναδική σχεδίαση μαζί με τη δύναμη και την ευελιξία ενός SUV, πάντα με τα αυστηρά ποιοτικά μας πρότυπα», εξηγεί ο Hoffmann. «Τα μοντέλα RS έχουν μία ενιαία φιλοσοφία: αβίαστη μέγιστη απόδοση οπουδήποτε και όποτε το επιθυμεί ο οδηγός και σταθερή κορυφαία συμπεριφορά σε μεγάλες διαδρομές.» Αυτό είναι σημαντικό, καθώς πολλοί οδηγοί RS σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους κάθε μέρα για επαγγελματικά ταξίδια και κάνουν πολλά χιλιόμετρα.

«Ένα RS είναι ένας αληθινός Δρ. Τζέκυλ και κύριος Χάιντ. Είναι σημαντικό για κάθε χιλιόμετρο, ανεξάρτητα από το πώς οδηγείται, να αποτελεί μία εμπειρία. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην εκπληκτική σχεδίαση, την εμφάνιση και αίσθηση υψηλών προδιαγραφών και την εξαιρετική ποιότητα», λέει ο Oliver Hoffmann, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την Τεχνική Ανάπτυξη στο Neckarsulm, έδρα της Audi Sport.

Η θυγατρική της Audi AG με έμφαση στις sport εκδόσεις έχει ήδη δώδεκα μοντέλα RS στο χαρτοφυλάκιό της: το RS 3 ως Sportback και Sedan, το RS 4 Avant, το RS 5 ως Coupé και Sportback, το RS 6 Avant, το RS 7 Sportback, το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback, καθώς και το RS Q8. Οκτώ από αυτά τα μοντέλα παρουσιάστηκαν πολύ πρόσφατα, το 2019 και η Audi Sport GmbH έχει ήδη πολλές ακόμη ιδέες στα σκαριά για το εγγύς μέλλον.

Τα μελλοντικά μοντέλα RS θα εμπλουτίσουν τη γκάμα, σχετικά σύντομα μετά την κυκλοφορία των αντίστοιχων βασικών σειρών. Αυτό σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά τους θα καθοριστούν σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι η ανάπτυξή τους θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την εργασία στην αντίστοιχη σειρά μοντέλων στην οποία βασίζονται. Εκτός από το σχεδιασμό, το έργο αυτό θα επικεντρωθεί στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και την ανάρτηση. Σε τελική ανάλυση, ο στόχος είναι το σπορ DNA που φέρει κάθε Audi να έρθει στο προσκήνιο και να αναδειχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Η εξέλιξη αυτή γίνεται πάντα με τον πιο μοντέρνο τρόπο και «στο ρεύμα της εποχής», που επιτάσσει περιβαλλοντική ευαισθησία σε κάθε στιγμή. Στα RS 6 Avant, RS 7 Sportback και RS Q8, υλοποιείται ήδη ένα εξελιγμένο ήπιο υβριδικό σύστημα που βασίζεται στο ενσωματωμένο ηλεκτρικό σύστημα 48 Volt, καθώς και απενεργοποίηση κυλίνδρου (COD – Cylinder on Demand) στον κινητήρα V8 TFSI υπό χαμηλό φορτίο. Περιττό να τονιστεί, αυτές οι λειτουργίες πρέπει επίσης να εφαρμοστούν με τυπικό τρόπο RS. Το “Fine-tuning”, κάτι περισσότερο από «ρύθμιση ακριβείας», η «τέλεια ισορροπία» ακριβέστερα, είναι η μαγική φράση όταν πρόκειται για την ανάπτυξη και εξέλιξη ενός εντυπωσιακού μοντέλου RS.

Τα μοντέλα RS παράγονται σε τέσσερα διαφορετικά εργοστάσια. Τα RS 3 Sportback, RS 3 Sedan, RS 4 Avant, RS 5 Coupé και RS 5 Sportback κατασκευάζονται στο Ingolstadt. Τα RS 6 Avant και RS 7 Sportback παράγονται στο Neckarsulm. Στο εργοστάσιο στο Győr, στην Ουγγαρία, κατασκευάζεται το TT RS ως Coupé και Roadster, το RS Q3 και το RS Q3 Sportback. Το RS Q8 παράγεται στο εργοστάσιο της Σλοβακίας, στην Μπρατισλάβα. Όλα τα μοντέλα RS μοιράζονται συστήματα και διαδικασίες παραγωγής με τα μοντέλα στα οποία βασίζονται ενώ και τα πάνελ χάλυβα ή αλουμινίου, βγαίνουν από τις ίδιες πρέσες των μοντέλων στα οποία βασίζονται  και στη συνέχεια συναρμολογούνται στο αμάξωμα των RS.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το «πάντρεμα» ανάρτησης και συστήματος μετάδοσης κίνησης με το αμάξωμα, ιδίως στην περίπτωση των μοντέλων με κινητήρα V8. Ανταλλακτικά ειδικά για RS, όπως το σύστημα εξάτμισης, οι προφυλακτήρες, οι πίσω ποδιές και οι τροχοί συμπληρώνουν τα μοντέλα RS. Ένας διψήφιος αριθμός RS 6 Avant και RS 7 Sportback κατασκευάζονται κάθε μέρα στο Neckarsulm. Το «Böllinger Höfe» είναι μία ξεχωριστή κατασκευαστική μονάδα, κοντά στο εργοστάσιο Neckarsulm, την έδρα της Audi Sport GmbH. Εκεί δημιουργούνται τα σπορ και αγωνιστικά αυτοκίνητα της οικογένειας R8, σε μεγάλο βαθμό στο χέρι. Πολύ σύντομα και το πλήρως ηλεκτρικό Audi e-tron GT, θα κατασκευάζεται εκεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...