Τι είναι το e-4orce της Nissan; (video)

Η Nissan συνδυάζει τις εντυπωσιακές επιταχύνσεις των ηλεκτρικών μοντέλων με μία νέα τεχνολογία ελέγχου τετρακίνησης

  • -
  • -
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πλέον μέρος της αυτοκίνησης, με τα μοντέλα που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας να διακρίνονται για το φιλικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα τους. Όμως, ένα στοιχείο που διακρίνει τις κατασκευές αυτού του είδους είναι οι εξαιρετικές επιταχύνσεις και τα υψηλά επίπεδα ροπής που προσφέρουν. Η Nissan προσπαθώντας να βελτιώσει την άνεση και την οδική συμπεριφορά των ηλεκτρικών μοντέλων της, εξέλιξε μία νέα τεχνολογία ελέγχου τετρακίνησης σε EV, το e-4orce.

Το συγκεκριμένο σύστημα βρίσκεται στα τελικά στάδια ανάπτυξης και ουσιαστικά διαχειρίζεται την απόδοση της ισχύος και την πέδηση, βελτιώνοντας την οδική του συμπεριφορά και διατηρώντας την επιθυμητή πορεία σε διάφορες επιφάνειες οδοστρώματος. Η Nissan παρουσίασε το το e-4ORCE τόσο στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Τόκιο το 2019, όσο και στην CES του Las Vegas στις αρχές του χρόνου,  με ένα ειδικής κατασκευής δοκιμαστικό αυτοκίνητο που βασίζεται στο LEAF e +.

 

H τεχνολογία e-4ORCE, προσφέρει τέσσερις τρόπους υποστήριξης των οδηγών:

1. Πλήρες ηλεκτρικό σύστημα: Η τεχνολογία ελέγχου e-powertrain της Nissan στο δοκιμαστικό αυτοκίνητο με το e-4ORCE αντιδρά στις εντολές του οδηγού με έλεγχο υψηλής ακρίβειας.  Αυτό όχι μόνο παρέχει στον οδηγό άμεση, ομαλή επιτάχυνση, αλλά  διασφαλίζει και ότι η τεχνολογία ελέγχου μπορεί να χειριστεί ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Το σύστημα διαχειρίζεται και υπακούει στις προθέσεις και τις προσδοκίες του οδηγού, ομαλά και αποτελεσματικά.

Η τεχνολογία γεννήθηκε από τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την ανάπτυξη του συστήματος κατανομής της ροπής ATTESA E-TS του Nissan GT-R και του ευφυούς συστήματος 4X4 του Nissan Patrol για μεγιστοποίηση της ισχύος, της πέδησης  και του ελέγχου του πλαισίου.

 

2. Εξαιρετικός χειρισμός: Η τεχνολογία e-4ORCE,  παρέχει ισορροπημένο έλεγχο του πλαισίου,  ανίχνευση της γραμμής στην πορεία και ακρίβεια στο σύστημα διεύθυνσης ανά πάσα στιγμή, διατηρώντας τη συμπεριφορά του οχήματος προβλέψιμη, ακόμη και κατά τη διάρκεια ξαφνικών ελιγμών. Το σύστημα διαμορφώνει συνεχώς την έξοδο ισχύος που παρέχει καθένας από τους ηλεκτροκινητήρες, καθώς και τον έλεγχο πέδησης σε κάθε τροχό, προσφέροντας άνευ προηγουμένου αξιοπιστία και  έλεγχο στον οδηγό.

Συνήθως ένα όχημα όταν στρίβει, τείνει να στρέφεται έξω από τη γωνία κατά τη διάρκεια της επιτάχυνσης, προκαλώντας τον οδηγό είτε να εφαρμόσει περαιτέρω ρύθμιση μέσω του τιμονιού,  είτε να μειώσει την ταχύτητα (υποστροφή). Το e-4ORCE κατανέμει την ροπή στους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς του οχήματος μεγιστοποιώντας την πρόσφυση,  ανάλογα με την κατάσταση του οδοστρώματος και του οχήματος. Η κατανομή της ισχύος σε όλους τους τροχούς του e-4ORCE είναι από προεπιλογή σε καθεστώς  50/50, έχοντας δυνατότητα να μεταφέρει έως και 100% της ισχύος, είτε στους μπροστινούς είτε στους πίσω τροχούς και σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Η δύναμη της επιβράδυνσης ελέγχεται βέλτιστα σε καθέναν από τους τέσσερις τροχούς, μέσω ενός συνδυασμού αναγεννητικής και υδραυλικής πέδησης, βελτιώνοντας έτσι τις επιδόσεις σε στροφή, εκτός από την επιβράδυνση.

 

3. Απαράμιλλη άνεση: Από την αρχή, η ομάδα μηχανικών που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του  e-4ORCE έθεσε την άνεση ως κορυφαία προτεραιότητα. Η πρόκληση ήταν να εξασφαλιστούν οι εντυπωσιακές επιδόσεις ενός  EV, παρέχοντας παράλληλα μια υψηλή ποιότητα κύλισης για όλους τους επιβάτες, σε ποικίλα σενάρια οδήγησης.

Η ανάκτηση ενέργειας από την πέδηση, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός EV. Η τεχνολογία επιτρέπει την ανάκτηση ενέργειας όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει και, στη συνέχεια, την “στέλνει”  ξανά πίσω  στην μπαταρία. Το “βήμα” και η “βύθιση” του οχήματος, που φέρει την τεχνολογία e-4ORCE ελαχιστοποιούνται με την προσθήκη ανάκτησης ενέργειας κατά την πέδηση και από τον πίσω κινητήρα, εκτός του συνηθισμένου αντίστοιχου τρόπου με τον εμπρόσθιο κινητήρα. Για παράδειγμα, κατά την επιβράδυνση στους δρόμους της πόλης  αυτό βοηθά τους επιβάτες να μην αναταράσσονται. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για ναυτία και σχετική δυσφορία. Ομοίως, σε δύσβατους, ανώμαλους δρόμους και όταν το όχημα επιταχύνει, ο έλεγχος του κινητήρα βελτιστοποιείται για να διατηρεί την μέγιστη δυνατή άνεση στην κύλιση,  ελαχιστοποιώντας την ακανόνιστη κίνηση.

 

4. Υψηλή αυτοπεποίθηση στο δρόμο: Η ηλεκτρική τεχνολογία ελέγχου των τεσσάρων τροχών αυξάνει την αυτοπεποίθηση των οδηγών, σε ένα ευρύ φάσμα οδικών συνθηκών. Για παράδειγμα όταν ο οδηγός  στρίβει σε χιονισμένους δρόμους, το όχημα μπορεί να ακολουθήσει πιστά την επιθυμητή γραμμή του οδηγού,  χάρη στον εξαιρετικά υψηλής ακρίβειας έλεγχο του κινητήρα και των φρένων. Με δεδομένο για τον οδηγό ότι μπορεί να χειριστεί μια τέτοια ποικιλία οδικών συνθηκών, η οδήγηση γίνεται ασύγκριτα συναρπαστική.

 

Βίντεο με στιγμιότυπα από τον τρόπο λειτουργίας της  πρωτοποριακής τεχνολογία ς του e-4ORCE της Nissan, μπορείτε να δείτε στο παραπάνω βίντεο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...