Πού με συμφέρει να φορτίζω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου στο σπίτι και πόσο σε ταχυφορτιστή

  • -
  • -
Πού με συμφέρει να φορτίζω το ηλεκτρικό μου αυτοκίνητο;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Με τα κρατικά κίνητρα για επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου (ή plug-in υβριδικού) να είναι προ των πυλών, η αγορά ενός οικολογικού μοντέλου θα είναι πιο προσιτή από ποτέ πριν.

Το ζητούμενο όμως στην Ελλάδα είναι το πού θα γίνεται η διαδικασία φόρτισης. Από την μία σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των πόλεων διαβιούν σε πολυκατοικίες, από την άλλη δεν υπάρχει δημόσιο δίκτυο ταχυφορτιστών (με ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτοκινητοδρόμους).

Πόσο λοιπόν θα μου κοστίζει η φόρτιση;

Στην Ελλάδα, σε ορισμένους ταχυφορτιστές στους αυτοκινητοδρόμους, η χρέωση γίνεται ανά λεπτό της ώρας (0,25 ευρώ ανά λεπτό, δηλαδή 15 ευρώ την ώρα, +2,5 ευρώ πάγιο, τελική τιμή 17,5 ευρώ την ώρα). Η φόρτιση εκεί είναι «μονόδρομος» για όσους ταξιδεύουν με το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο, όμως απαιτεί μεγάλης διάρκειας στάση.

Αν πάλι φορτίσεις το αυτοκίνητό σου στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας (με βάση το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ), η χρέωση είναι περίπου 8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, όμως επί της τιμής, στο λογαριασμό υπάρχουν οι γνωστές προσαυξήσεις.

Όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο για κίνηση μέσα στην πόλη, η φόρτιση στην οικία ή το χώρο εργασίας (αν υπάρχει εκεί κοντά χώρος στάθμευσης με σημείο φόρτισης) είναι επαρκής για τις ανάγκες μετακίνησης μέσα στην εβδομάδα.

ΔΕΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει στην Ευρώπη;

Έχουν αναπτυχθεί δίκτυα φορτιστών από διάφορες κοινοπραξίες. Ένα παράδειγμα είναι η Ionity, η οποία διαθέτει περισσότερους από 200 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στην κεντρική και δυτική Ευρώπη, στους αυτοκινητοδρόμους 20 χωρών, με δυνατότητα ταχυφόρτισης έως 350 kW. Μάλιστα μέχρι τα τέλη του 2020 το δίκτυο αναμένεται να διπλασιαστεί στους 400 σταθμούς, με μέσο όρο 6 θέσεων ανά σταθμό και προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές.

Η Ionity, κοινοπραξία των Ομίλων BMW, Mercedes-Benz, Ford, Volkswagen, ανακοίνωσε τη νέα της τιμολογιακή πολιτική, με ισχύ από τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Για όσους δεν χρησιμοποιούν συχνά τους αυτοκινητοδρόμους και δεν έχουν υπογράψει σύμβαση με κάποιον πάροχο MSP (Mobility Service Providers), όπως το Audi e-tron Charging Service, το Mercedes me Charge, το BMW ChargeNow, το Porsche Charging Service και το Volkswagen WeCharge, το δίκτυο Ionity είναι διαθέσιμο με χρέωση ανά kWh.

Η χρέωση ορίζεται στο 0,79 ευρώ ανά kWh, χωρίς να περιλαμβάνει πιθανές εκπτώσεις, π.χ. από κρατικές επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να φορτιστεί π.χ. πλήρως η μπαταρία 50 kWh του Opel Corsa-e και του Peugeot e-208 το κόστος ανέρχεται σε 39,5 ευρώ για αυτονομία περίπου 300 km. Ποσό σημαντικά υψηλό, αν δεν υπάρξει κάποια επιδότηση στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Aν φορτίσεις όμως ηλεκτρικό μοντέλο εταιρείας που είναι μέλος της Ionity, η χρέωση είναι σημαντικά χαμηλότερη. Π.χ. για το Mercedes EQC, η χρέωση είναι 0,29 ευρώ ανά kWh.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...