Προστασία των καταναλωτών από κρούσματα νοθείας στα καύσιμα

Υπεγράφη η Υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ

  • -
  • -

Υπεγράφη η Υπουργική απόφαση για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων των διατάξεων περί νοθείας στη διακίνηση και διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων.

Στην απόφαση προσδιορίζονται ανά κατηγορία τα όρια των προστίμων για μη τήρηση του τύπου και της ποιότητας των καυσίμων, που κυμαίνονται από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως και ενάμισι εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ και επιβάλλονται ως εξής:

  • Το πρόστιμο επιβάλλεται βάσει του ποσοστού επί τοις εκατό της ανάμειξης του καυσίμου με άλλο καύσιμο, ουσία, διαλύτη κλπ.
  • Yπάρχει αναλογικότητα των προστίμων βάσει της κατηγορίας της επιχείρησης (εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών, πρατήριο υγρών καυσίμων κλπ).
  • Τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη κανονικά καύσιμα, με ποσοστά ανάμειξης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι οφείλονται σε επιμόλυνση, είναι οριακά. Kλιμακώνονται όμως αναλογικά, για τις ενδιάμεσες τιμές νοθείας.
  • Για περιπτώσεις ανάμειξης με προϊόντα παράνομης διακίνησης, τα πρόστιμα είναι αυξημένα.

Στην Υπουργική απόφαση «Κατηγορίες παραβάσεων του νόμου 3054/2002 (ΦΕΚ 230Α’) - Όρια προστίμου ανά κατηγορία και άλλα σχετικά ζητήματα - Σφράγιση εγκαταστάσεων» περιγράφονται και οι διαδικασίες με τις οποίες αντιμετωπίζονται αυστηρά όλες οι περιπτώσεις κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς, με την παροχή ακόμη και της δυνατότητας σφράγισης εγκαταστάσεων.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...