Στο Υπουργικό Συμβούλιο τα κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το σχετικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί παρουσία του Πρωθυπουργού

  • -
  • -

Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική του μορφή θα έρθει το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου θα παρουσιαστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης 28 Μαΐου, στο οποίο προεδρεύει ο Πρωθυπουργός. Εκεί θα συζητηθεί και το ύψος του ποσού που θα δοθεί ως έκπτωση σε όσους ιδιώτες αγοράσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε σημείωσε πως «θα γίνει μια πρώτη συζήτηση αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ανακοινώσεις θα γίνουν αργότερα». Όπως είπε, τα τρία συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών) έχουν ήδη συμφωνήσει ως προς την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν.

«Πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, τα μικροσωματίδια και γενικότερα να βελτιώσουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας στα αστικά κέντρα και όχι μόνο. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μπει στον δρόμο της ηλεκτροκίνησης. Στα πιο προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη –Ολλανδία, Γερμανία κ.λπ.- το 10% του στόλου των αυτοκινήτων είναι ηλεκτρικά. Εδώ έχουμε μόνο μερικές εκατοντάδες».

 Τι κίνητρα θα δοθούν;

«Θα υπάρξουν λοιπόν κίνητρα με ένα ειδικό πρόγραμμα», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, που στόχο θα έχουν «να βοηθήσουμε όλους όσοι θέλουν να πάρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, να μπορούν να πάρουν με μία έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Η έκπτωση αυτή θα είναι σταθερή. Είτε πάρεις ένα ακριβό αυτοκίνητο είτε ένα φθηνό, την ίδια έκπτωση θα πάρεις, διότι δεν θέλουμε να βοηθάμε τους πλουσιότερους».

Το ακριβές ποσό δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως στη Γερμανία η κρατική επιδότηση είναι 3.000 ευρώ και στην Ολλανδία 4.000 ευρώ.

Κίνητρα για ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως για τα ηλεκτρικά σκούτερ και τα ηλεκτρικά ποδήλατα οι επιδοτήσεις θα είναι πιο γενναίες, «γιατί θέλουμε να κάνουμε άνοιγμα στα δίκυκλα, ιδιαίτερα στα ποδήλατα. Θεωρούμε ότι είναι η κίνηση της νέας εποχής. Μας νοιάζει η νέα γενιά και μας νοιάζει ιδιαίτερα το ποδήλατο. Γι’ αυτό εκεί θα δώσουμε σημαντικά κίνητρα. Επομένως δεν μιλάμε για απόσυρση των αυτοκινήτων όπως ορισμένοι κατά καιρούς είχαν πει, μιλάμε για ένα νέο τρόπο μετακινήσεων».

 Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσει αμέσως η εγκατάσταση φορτιστών, τα «ηλεκτρικά βενζινάδικα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Δεν μπορεί να τελεσφορήσει το μέτρο αυτό αν δεν έχεις φορτιστές. Έχουμε αντίστοιχες συνεννοήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, με τους δήμους κ.λπ. Το άλλο που επίσης σκεφτόμαστε είναι η υιοθέτηση ενός πακέτου κινήτρων έτσι ώστε εδώ στην Ελλάδα να παράγονται φορτιστές και μπαταρίες για τα αυτοκίνητα αυτά, ώστε να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας. Διότι δεν μας νοιάζει απλά και μόνο να περάσουμε σε μια νέα εποχή ηλεκτροκίνησης, μας ενδιαφέρει να δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Στόχος είναι να υπάρχει και προστιθέμενη αξία για τη χώρα μας σε αυτή την πολιτική, όχι μόνο στο περιβαλλοντικό, αλλά και στο αναπτυξιακό επίπεδο», είπε ο υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 7.000 ΕΥΡΩ ΕΚΠΤΩΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΙΧ 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...