Επιδότηση 7.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Γαλλία. Στην Ελλάδα;

Ο Macron ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας

  • -
  • -

Από το εργοστάσιο της Valeo, στην πόλη Etaples, όπου κατασκευάζονται συστήματα 48V για υβριδικά αυτοκίνητα, ο Emmanuel Macron ανακοίνωσε το πλάνο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γαλλία. Ο Πρόεδρος της χώρας έκανε γνωστό ότι ο κλάδος που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού, θα ενισχυθεί με συνολικό ποσό 8 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων υποχώρησαν κατά 89%!

Κίνητρα για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ο Macron ανακοίνωσε ότι η επιδότηση αγοράς 100% ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτες (με μπαταρίες ή υδρογόνο) αυξάνεται από τα 6.000 στα 7.000 ευρώ. Για την πλήρη επιδότηση η τιμή αγοράς του αυτοκινήτου δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 45.000 ευρώ, ενώ όσα κοστίζουν άνω των 60.000 ευρώ δεν θα λάβουν κανένα μπόνους. Για τα plug-in υβριδικά θα δοθεί επιδότηση 2.000 ευρώ.

Για τους εταιρικούς στόλους, το μπόνους αυξάνεται από τα 3.000 στα 5.000 ευρώ (ήταν στις 6.000 ευρώ, όμως «κόπηκε» στην μέση στον προϋπολογισμό του 2020).

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε εν αναμονή του νομοσχεδίου που ετοιμάζει η διυπουργική επιτροπή για την ηλεκτροκίνηση και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί εντός του Ιουνίου, ή το αργότερο τον Ιούλιο.

Θα υπάρξει επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού ή plug-in υβριδικού αυτοκινήτου (έως 50 gr. CO2 ανά km), όμως το ποσό δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΑΑ, Γιώργο Βασιλάκη, το ποσό θα είναι αντίστοιχο με χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία (στη Γερμανία είναι 3.000 ευρώ, ενώ στην Ολλανδία 4.000 ευρώ).

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε γνωστό ότι το ποσό επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού/υβριδικού θα είναι σταθερό (ανεξαρτήτως της τιμής του αυτοκινήτου), ενώ κίνητρα θα δοθούν επίσης για την αγορά ηλεκτρικών σκούτερ και ποδηλάτων.

Καθώς όμως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα παραμένουν απούλητα στις εκθέσεις της Γαλλίας, θα δοθούν κίνητρα και για αγορά συμβατικών μοντέλων, τα οποία δικαιούνται όσοι αφενός έχουν ετήσιο εισόδημα έως 18.000 ευρώ και αφετέρου αποσύρουν παλιό αυτοκίνητο (10 ετών και άνω αν είναι βενζίνης, 9 ετών και άνω αν είναι πετρελαίου). Το ποσό επιδότησης θα είναι 3.000 ευρώ για όσους αγοράσουν ένα νέο αυτοκίνητο βενζίνης. Υπάρχει όμως όριο, για 200.000 νέα αυτοκίνητα, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...