Υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας: Πότε θα είναι έτοιμη;

Ένα έργο που ταλαιπωρείται από την ελληνική αναβλητικότητα εδώ και 30 χρόνια

  • -
  • -
Υποθαλάσσια σύνδεση Σαλαμίνας: Πότε θα είναι έτοιμη;
  • ΠΡΟΣΦΑΤΑ
  • ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής νοοτροπίας όσον αφορά τα μεγάλα έργα υποδομών. Έχει πέσει εδώ και τρεις δεκαετίες (από το 1990 όταν ο τότε Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Στέφανος Μάνος, προσπάθησε να εκκινήσει τις διαδικασίες) «θύμα» της αναβλητικότητας, της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας.

Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε – σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.com – η οριστική χάραξη της υποθαλάσσιας ζεύξης. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ (χωρίς το ΦΠΑ) και έχει βρεθεί το καθεστώς χρηματοδότησής του.

Βέβαια απομένουν ακόμη χρόνια μέχρι να αρχίσουν τα έργα, καθώς όχι μόνο ανάδοχος δεν υπάρχει, αλλά μεσολαβούν η έγκριση από το ΓΕΝ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βεβαίως η διαδικασία ανοίγματος των τεχνικών και οικονομικών προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου, πριν φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης και στην έναρξη των έργων. Στην Β’ φάση του διαγωνισμού συνεχίζουν τα τρία σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είναι οι ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ και η κοινοπραξία VINCI CONCESSIONS – VINCI HIGHWAYS – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.

Αν υπολογίσουμε ενστάσεις, προσφυγές στα δικαστήρια, αντιδράσεις και προσθέσουμε τα 4 έτη που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, τότε δεν πρέπει να περιμένουμε η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας με το Πέραμα να είναι έτοιμη πριν τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε. Η σύνδεση με ΙΧ θα διαρκεί περίπου 3 λεπτά.

Σύμφωνα με το ypodomes.com ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μίας νέας αρτηρίας, μήκους περίπου 17 χλμ, με αρχή το Σχιστό και ολοκλήρωση στην πόλη της Σαλαμίνας. Το μήκος της σήραγγας θα είναι 1.100 μέτρα (400 μέτρα συν οι εκατέρωθεν προσβάσεις). Η σταδιακή ανάδυση από την σήραγγα, θα οδηγεί στη Σαλαμίνα, στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου και από εκεί μέχρι την είσοδο του Ναυστάθμου. Στη συνέχεια θα υπάρχει μία ακόμα σήραγγα που με μήκος περίπου 700 μέτρα, θα παρακάμπτει την περιοχή των Παλουκίων και θα καταλήγει βόρεια της πόλης της Σαλαμίνας. Από αυτό τον κόμβο ο οδηγός θα μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του για τον τελικό του προορισμό στο νησί.

[Πηγή: ypodomes.com]

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...