Alfa Romeo Giulia – Stelvio QV: Εκσυγχρονισμένες και πανίσχυρες

Η Alfa Romeo παρουσίασε τις ανανεωμένες Giulia και Stelvio QV, διατηρώντας τον οδηγοκεντρικό χαρακτήρα που τις διέκρινε, αλλά ενισχύοντας αμφότερες με σύγχρονες τεχνολογίες

  • -
  • -

Πριν από μερικούς μήνες, η Alfa Romeo πραγματοποίησε ένα αρκετά διακριτικό φρεσκάρισμα στις Giulia και Stelvio με στόχο να διατηρηθούν  επίκαιρες και ανταγωνιστικές. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, αλλά η αλήθεια είναι ότι αμφότερες οι «Ιταλίδες» διαθέτουν μία αισθητική που ακόμα και σήμερα τους επιτρέπει να ξεχωρίζουν. Σήμερα, ένα ανάλογο φρεσκάρισμα δέχθηκε και η κορυφαία έκδοση με το εξακύλινδρο σύνολο των 510 ίππων που συνοδεύεται από τον κωδικό Quadrifoglio.



Η κορυφαία και σκληροπυρηνική εκδοχή των Giulia και Stelvio, παρουσιάστηκε σήμερα στους εκπροσώπους του Τύπου μέσω του διαδικτύου. Η πανδημία του κορονοϊού δεν επιτρέπει ακόμα τα ταξίδια και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως όλοι μας, πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες και τις περιστάσεις. Οι εκδόσεις QV του 2020 ακολουθούν τα πρότυπα των μικρότερων εκδοχών. Οι αλλαγές και οι παρεμβάσεις των μηχανικών της Alfa Romeo είναι περιορισμένες και στοχευμένες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι Ιταλοί, αναβάθμισαν τις κορυφαίες Giulia και Stelvio με μία σειρά από σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας, ασφαλείας και συνδεσιμότητας. Παράλληλα, σχεδίασαν και προσφέρουν τις QV με μία σειρά από νέους χρωματισμούς, αλλά και μοναδικές δυνατότητες εξατομίκευσης.

Πετυχημένη συνταγή…

Αυτό που… «καίει» τους περισσότερους petrol head είναι κατά πόσο έχουν διαφοροποιηθεί τα μηχανικά της μέρη. Σε αυτόν τον τομέα δεν υπήρξε καμία αλλαγή, με αμφότερες τις QV να εξακολουθούν να παίρνουν ζωή από τον 6κύλινδρο Bi-Turbo των 2.900 cc. Η απόδοση του παραμένει ίδια, με 510 ίππους και 600 Nm ροπής στις 2.500 rpm να φροντίζουν για τις εξωφρενικές επιδόσεις τους. Στην περίπτωση της Giulia η κίνηση μεταδίδεται παραδοσιακά στους πίσω τροχούς μέσω του συστήματος Alfa Torque Vectoring, ενώ η Stelvio διαθέτει το γνωστό σύστημα τετρακίνησης Q4 της ιταλικής εταιρείας. Το κιβώτιο παραμένει αποκλειστικά αυτόματο, και συγκεκριμένα το σύνολο της ZF των οκτώ σχέσεων.



Η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση της Alfa Romeo εξακολουθεί να παραμένει μέρος της συνταγής των QV, όπως το πρόγραμμα οδήγησης Alfa DNA Pro Selector με την επιλογή Race, καθώς και το ενεργό αεροδυναμικό βοήθημα Active Aero splitter στην Giulia. Όλα τα παραπάνω συστήματα συντονίζονται μέσω της μονάδας Alfa Chassis Domain Control, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να εξασφαλίζεται η βέλτιστη απόδοση των Giulia και Stelvio Quadrifoglio. Όσον αφορά το σύστημα εξαγωγής Dual Mode με τις τέσσερις απολήξεις της εξάτμισης αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού, αν και επιπλέον στο MY2020 προαιρετικά είναι διαθέσιμη μία εξάτμιση κατασκευασμένη από αλουμίνιο και ανθρακονήματα, η οποία και φέρει την υπογραφή της Akrapovic.

Ιταλικό στυλ και φινέτσα

Παρατηρώντας το καλλίγραμμο αμάξωμα των Giulia και Stelvio, δύσκολα θα εντοπίσει κανείς τις όποιες διαφορές. Αυτές, περιορίζονται στα νέα πιο σκούρα καλύμματα των πίσω φωτιστικών σωμάτων, αλλά και στις νέες ζάντες αλουμινίου των 21 ιντσών. Μικρές, αλλά ευδιάκριτες είναι οι αλλαγές στον εσωτερικό διάκοσμο, με την πολυτέλεια σε συνδυασμό με τα δυναμικά χαρακτηριστικά να εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία των QV. Έτσι, εκτός από τη χρήση νέων και μαλακών πλαστικών σε διάφορα μέρη, ελαφρώς διαφοροποιημένος είναι και ο σχεδιασμός της κεντρικής κονσόλας, προσφέροντας παράλληλα και περισσότερους αποθηκευτικούς χώρους.



Νέα αισθητική και σχεδίαση (σε μικρό βαθμό θα λέγαμε) διαθέτουν επίσης τόσο ο επιλογέας, όσο και το σύστημα διεύθυνσης. Τα σπορ καθίσματα έχουν επένδυση που συνδυάζει δέρμα με Alcantara, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για αποκλειστικά δερμάτινη επένδυση. Φυσικά, θα εξακολουθούν να διατίθενται και τα σπορ μπάκετ καθίσματα της Sparco από ανθρακόνημα, τα οποία και ταιριάζουν ιδανικά στις QV. Εν τέλει, η πλέον ευδιάκριτη διαφορά στο εσωτερικό είναι το νέο σύστημα πολυμέσων με την οθόνη αφής των 8,8 οντσών να δεσπόζει στο κέντρο, διαθέτοντας μάλιστα νέες λειτουργίες που αφορούν αποκλειστικά τις Quadrifoglio.

 

Εκσυγχρονισμός

Όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, σε μοντέλα που το κόστος κτήσης τους είναι ιδιαίτερο υψηλό δεν μπορούν να γίνουν υποχωρήσεις σε επίπεδο ασφάλειας και τεχνολογίας. Έτσι, οι νέες Giuliaκαι Stelvioεφοδιάζονται με μία σειρά προηγμένων συστημάτων υποβοήθησης οδήγησης ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Bosch. Η αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 2 που διαθέτουν τα νέα μοντέλα, ορίζεται ως η δυνατότητα του αυτοκινήτου να ελέγχει αυτόνομα το γκάζι, το φρένο και το τιμόνι σε δεδομένες συνθήκες, πάντα κάτω από την επίβλεψη του οδηγού, έτσι ώστε να προσφέρονται αυξημένα επίπεδα άνεσης στις μεγάλες διαδρομές.

 

Η ιταλική πινελιά

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι Ιταλοί διακρίνονται για το στυλ και τη φινέτσα. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εκτός από την πληθώρα δυνατότητων εξατομίκευσης, προσφέρουν μία σειρά από νέους χρωματισμούς. Μάλιστα, σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση της Alfa Romeo τους έχουν ξεχωρίσει σε τέσσερις κατηγορίες. Competizione, που εκφράζουν την αγωνιστική κληρονομιά της μάρκας. Metal, με έμφαση στο δυναμισμό. Solid, για όσους αναζητούν τη σταθερότητα. Oldtimer, με έμπνευση από την πλούσια ιστορία της Alfa Romeo. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει το Μontreal Green που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις Giulia και Stelvio Quadrifoglio MY20, το οποίο είναι αυτό που διακρίνεται στις φωτογραφίες και ουσιαστικά αποτελεί φόρο τιμής στη θρυλική Αlfa Romeo Montreal, που φέτος κλείνει 50 χρόνια ζωής.

 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η παρουσίαση ενός μοντέλου θα εξελισσόταν με την οδηγική εμπειρία στους δρόμους του εξωτερικού. Κάτι που σήμερα είναι αδύνατο. Και σίγουρα οι Alfa Romeo Giulia και Stelvio Quadrifoglio αποτελούν κατασκευές που ξεδιπλώνουν τις αρετές τους στην πίστα ή σε φιδωτούς δρόμους με χαμηλή κυκλοφορία. Και σίγουρα η στιγμή αυτή δεν θα αργήσει. Μέχρι τότε, κρατάμε αυτό που μας ανέφεραν οι άνθρωποι της ιταλικής εταιρείας στο τέλος της παρουσίασης. Η στόχευση της Alfa Romeo είναι ο άνθρωπος, εστιάζοντας στην ασφάλεια, την άνεση και την ευχαρίστηση του. Και η έκδοση Quadrifoglio των Giulia και Stelvio προσφέρει (στα χαρτιά τουλάχιστον) όλα τα παραπάνω σε υπερθετικό βαθμό.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...