ENYAQ iV: Το πρώτο αποκλειστικά ηλεκτρικό μοντέλο της Skoda

Η Skoda αποκαλύπτει τη φιλοσοφία ηλεκτροκίνησης που ακολουθεί και την παρουσιάζει με ένα νέο αμιγώς ηλεκτρικό SUV

  • -
  • -

Το ENYAQ iV είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής της Skoda που βασίζεται στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen, για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τα χαρακτηριστικά του υπόσχονται ένα άκρως ενδιαφέρον αυτοκίνητο, με SUV φιλοσοφία, κίνηση στους τέσσερις ή τους πίσω τροχούς, τρεις επιλογές σε μέγεθος μπαταριών και αυτονομία που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 500 χιλιόμετρα.

Η αποκάλυψη του μοντέλου γίνεται στους δρόμους της Ιρλανδίας, εκεί όπου το SUV της Skoda κινείται με καμουφλάζ που καλύπτουν τις δυναμικές γραμμές του. Όσον αφορά τις διαστάσεις του, έχει μήκος 4.648 mm, πλάτος 1.877 mm και ύψος 1.618 mm. Το μεταξόνιο είναι 2.765 mm, τιμή που προϊδεάζει για τη μεγάλη ευρυχωρία στο εσωτερικό του, ενώ και ο όγκος του χώρου αποσκευών είναι 585 λίτρα. Στο εσωτερικό η τεχνολογία κυριαρχεί, με τη μεγάλη οθόνη 13 ιντσών να είναι “έξυπνα” τοποθετημένη πάνω στο ταμπλό.

Το SUV της τσεχικής φίρμας θα είναι διαθέσιμο στη βασική του έκδοση με έναν κινητήρα που στέλνει τη δύναμη στους πίσω τροχούς. Πιο ψηλά, στις πιο ισχυρές εκδόσεις θα υπάρχει και ένα ακόμα κινητήρας που θα δίνει δύναμη στους εμπρός τροχούς κάνοντας τετρακίνητο το μοντέλο. Συνολικά θα υπάρχουν πέντε διαφορετικές παραλλαγές ισχύος και τρία μεγέθη μπαταριών. Αξιοσημείωτη είναι η αεροδυναμική του μοντέλου, με την τιμή του Cd 0,27 να εντυπωσιάζει.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τις κινητήριες εκδόσεις θα υπάρχουν: Το βασικό μοντέλο είναι το Skoda ENYAQ iV 50, με μπαταρία ιόντων λιθίου 55 kWh. Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας έχει ισχύ 109 kW (148 PS), προσφέροντας μέγιστη αυτονομία έως και 340 χιλιόμετρα.

Αυτή αυξάνεται μέχρι τα 390 χιλιόμετρα στο ENYAQ iV 60 των 132 kW (179 PS), εξοπλισμένο με μπαταρία 62 kWh. Το ENYAQ iV 80 με  μετάδοση κίνησης στους  πίσω τροχούς παράγει 150 kW (204 PS), έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία έως και 500 χλμ. στον κύκλο WLTP.

Η μπαταρία του των 82 kWh χρησιμοποιείται επίσης από τις δύο εκδόσεις που είναι εφοδιασμένες με ένα δεύτερο ηλεκτρικό κινητήρα, τοποθετημένο εμπρός και συνεπώς με κίνηση σε όλους τους τροχούς: τα ENYAQ iV 80X και ENYAQ iV vRS, τα οποία παράγουν 195 kW (265 PS) και 225 kW (306 PS) αντίστοιχα.

Το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας επιταχύνει από 0 έως 100 km/h σε μόλις 6,2 sec και έχει μέγιστη ταχύτητα 180 km/h. Η μέγιστη αυτονομία και των δύο τετρακίνητων εκδόσεων φτάνει μέχρι τα 460 χιλιόμετρα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν τρεις χρόνοι φόρτισης, ανάλογα με το ρεύμα, ενώ η γρήγορη φόρτιση από το 10% έως το 80% θα γίνεται σε 40 λεπτά.

Το Skoda ENYAQ iV θα κατασκευάζεται στο κεντρικό εργοστάσιο της Skoda, στη Mladá Boleslav, στην ίδια γραμμή παραγωγής με μοντέλα που βασίζονται στην πλατφόρμα MQB. Αν και η αποκάλυψη του μοντέλου έγινε με καμουφλάζ, η διάθεσή του στην αγορά έχει ξεκινήσει με τη μορφή προπαραγγελιών, με την επίσημη έναρξη πωλήσεων να έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...