Πώς φροντίζουμε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σε μεγάλα διαστήματα ακινησίας;

Με πολλά οχήματα σταθμευμένα για πολλές μέρες λόγω καραντίνας, έχει ενδιαφέρον τι απαντούν οι ειδικοί αναφορικά με τις μπαταρίες των συμβατικών αλλά και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

  • -
  • -

Μπορεί με σταθερά και προσεκτικά βήματα να επιστρέφουμε στην κανονικότητα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να επηρεάζει την κοινωνία και την καθημερινότητα μας. Τα περισσότερα από τα αυτοκίνητα έμειναν για αρκετό διάστημα σταθμευμένα, όπως ήταν λογικό, ενώ ακόμα και σήμερα οι κινήσεις είναι αρκετά περιορισμένες.
Κάπως έτσι, υπάρχουν εύλογες απορίες για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι οχημάτων αναφορικά με τις μπαταρίες των οχημάτων τους. Όπως, πόσο φορτισμένες πρέπει να είναι, ή ακόμα και αν χάνουν μέρος απόδοσης τους σε περίπτωση που δεν φορτίζονται συχνά.

Ο τεχνικός διευθυντής της Ford στο τμήμα μπαταριών και εξέλιξης, Bob Taenaka, μας δίνει μερικές συμβουλές αναφορικά με την καλή συντήρηση των μπαταριών ενός αυτοκινήτου. Ο ίδιος αναφέρει ότι όσες 12V είναι σημαντικό να μείνουν φορτισμένες στο διάστημα ακινησίας, ενώ μεγαλύτερες πρέπει να έχουν ενέργεια έως 10% και να μην αγγίξουν το 0%.
Η μπαταρία των 12V, αν έχει λειτουργήσει ή φορτιστεί για τουλάχιστον 8 οκτώ ώρες τον τελευταίο μήνα, θα διαθέτει αρκετή ενέργεια. Αν δεν σκοπεύετε να κινήσετε το αυτοκίνητο για περισσότερες από 30 μέρες, ο Taenaka συστήνει να αφαιρέσετε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.

Τα υβριδικά μοντέλα της Ford και τα plug in, έχουν σχεδιαστεί να διατηρούν ενέργεια μεγαλύτερη του 10% σε φυσιολογικές συνθήκες. Αν η ακινησία του οχήματος ξεπερνά τις 30 μέρες, ένα plug –in μοντέλο μπορείτε να το αφήσετε στην αργή φόρτιση.

Μία ακόμα λύση είναι να συνδέσετε την μπαταρία σας με μία 12V και να την αφήσετε επίσης σε φάση αργής φόρτισης. Ο Taenaka προτείνει σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες, να προτιμήσετε να σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σας στο γκαράζ ή σε σκιά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...