Πώς θα λειτουργούν τα ΚΤΕΟ από τη Δευτέρα 4 Μαΐου

Ποια είναι η προθεσμία για να περάσετε από έλεγχο

  • -
  • -

Περισσότερα από 300.000 οχήματα περιμένουν να περάσουν για τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ, καθώς από τις 23 Μαρτίου ανεστάλη η λειτουργία τους, στα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού. Οι έλεγχοι ΚΤΕΟ αρχίζουν και πάλι τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με αυστηρό πρωτόκολλο που ορίζει τη διαδικασία τηλεφωνικού ραντεβού αλλά και πραγματοποίησης του τεχνικού ελέγχου στα οχήματα.
Εντωμεταξύ, με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παρατείνεται κατά 70 ημέρες η διάρκεια ισχύος εκάστου ΔΤΕ κάθε κατηγορίας οχήματος, εφόσον η ημερομηνία λήξης του εμπίπτει εντός της χρονικής περιόδου από τη Δευτέρα 14-3-2020 έως και την Κυριακή 3-5-2020. Διευκρινίζεται ότι για όσα ΔΤΕ λήγουν από την 4-5-2020 και μεταγενέστερα, θα ισχύσει η θεσμοθετημένη συχνότητα ελέγχου.

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Κωνσταντίνος Βήκας, εξηγεί στο GOCAR τη διαδικασία αλλά και μέχρι πότε θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο για τους ιδιοκτήτες να περάσουν το όχημά τους από τεχνικό έλεγχο.

GOCAR: Κύριε Βήκα, πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τη λειτουργία των ΚΤΕΟ;

K. Βήκας: Επιστρέφουμε σε μια διαφορετική κανονικότητα από αυτή που βιώναμε όλοι μας προ καραντίνας. Όλα τα ΚΤΕΟ καλούνται να λειτουργήσουν πλέον με ραντεβού, καθώς προβλέπονται μέτρα περιορισμού συνάθροισης κοινού. Οι τεχνικοί έλεγχοι εκατοντάδων χιλιάδων οχημάτων που βρίσκονται σε αναστολή λήξεως ισχύος από 16/6 έως 3/5, προγραμματίζεται να επανέλθουν σε ισχύ σταδιακά εντός των προσεχών 2-3 μηνών. Συνυπολογίζοντας δε και τους ελέγχους της κανονικής περιόδου τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο έλεγχος στα ΚΤΕΟ θα πραγματοποιείται στο εξής μόνο με ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΚΤΕΟ

GOCAR: Ως Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ έχετε αποφασίσει ποιο θα είναι το πρωτόκολλο παραλαβής - ελέγχου - παράδοσης του οχήματος; Πόση ώρα θα διαρκεί η όλη διαδικασία, ααπό την έλευση στο ΚΤΕΟ έως την αποχώρηση;

K. Βήκας: Η σύσταση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ προς κάθε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη οχήματος είναι να σπεύσει να κλείσει άμεσα το ραντεβού του με το ΚΤΕΟ επιλογής του. Τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ διαθέτουν όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία και οργάνωση να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση που αναμένεται, αρκεί να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός ραντεβού και να τηρηθεί με συνέπεια από κάθε οδηγό οχήματος. Η ζήτηση ελέγχων ΚΤΕΟ θα είναι αυξημένη τους επόμενους θερινούς μήνες.

Η συνήθης διαδικασία ελέγχου ΚΤΕΟ δεν διαρκεί συνήθως πάνω από 30’, ωστόσο η νέα συνθήκη λόγω πρόληψης έναντι του κορονοϊού, στην οποία καλούμαστε να λειτουργήσουμε όλοι μας στο εξής, θα αφορά και στην εξυπηρέτησή μας στο ΚΤΕΟ. Πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί αν θέλουν να αποφύγουν άσκοπη και πολύωρη αναμονή στα ΚΤΕΟ και με ενδεχόμενο να μην εξυπηρετηθούν λόγω άτακτου συνωστισμού, τότε θα πρέπει να προσέρχονται στα ΚΤΕΟ ΜΟΝΟ με κλεισμένο ραντεβού καθώς προβλέπονται περιοριστικά μέτρα στην παράλληλη εξυπηρέτηση προσώπων, μέτρα που ισχύουν για όλα τα καταστήματα λιανικής.
Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα και απαραίτητα μέτρα οργάνωσης στην λειτουργία τους και προφύλαξης έναντι κορονοϊού τόσο για το προσωπικό στα ΚΤΕΟ όσο και των ιδιοκτητών οχημάτων-πελατών που θα προσκομίσουν τα οχήματα τους, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά υγρά, τζάμια προστασίας, θέσεις αναμονής κλπ. Εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία των εγκαταστάσεων ΚΤΕΟ δεν θα είναι εφικτή η ταυτόχρονη παραμονή πλέον των 4-6 ατόμων.

Οι οδηγοί θα πρέπει λοιπόν να προσέρχονται στα ραντεβού τους στα ΚΤΕΟ με συνέπεια και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Εφόσον τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις δεν αναμένεται συνωστισμός και ταλαιπωρία. Για όσους όμως προσκομίσουν τα οχήματα τους δίχως προγενέστερη συνεννόηση με το ΚΤΕΟ τότε να θεωρείται σίγουρη και αναπόφευκτη η ταλαιπωρία τους καθώς όλα τα ΚΤΕΟ κυρίως τους θερινούς μήνες θα κληθούν να εξυπηρετήσουν συσσωρευμένες  εκκρεμότητες τεχνικών ελέγχων οχημάτων λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των ΚΤΕΟ από 23/3 και αναστολής της λήξεως ισχύος των δελτίων ΚΤΕΟ από 16/3.

GOCAR: Πόσα οχήματα εκτιμάτε ότι βρίσκονται εν αναμονή ελέγχου στα ΚΤΕΟ; Και πώς θα γίνει ο προγραμματισμός των ραντεβού; 

K. Βήκας: Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου Μεταφορών, οι έλεγχοι που βρίσκονται σε εκκρεμότητα την περίοδο αναστολής λειτουργίας των ΚΤΕΟ έως αρχές Μαΐου εκτιμώνται σε πάνω από 300.000 οχήματα σε όλη την Ελλάδα. Τα δελτία ΚΤΕΟ τα οποία έληγαν από 16/3 έως και 3/5, έχουν σήμερα περίοδο χάριτος 45 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινωθεί η διεύρυνση της περιόδου αναστολής ισχύος σε 70 μέρες από την ημερομηνία ελέγχου που αναγράφονταν στο προηγούμενο δελτίο ελέγχου του οχήματος.
Άρα ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει το όχημά του στα ΚΤΕΟ έως 70 μέρες από την ημερομηνία ελέγχου που αναγράφεται στο δελτίο ελέγχου. Αν πρόκειται για πρώτο έλεγχο οχήματος 4ετίας τότε η προθεσμία 70 ημερών υπολογίζεται από την αντίστοιχη ημερομηνία συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την 1η κυκλοφορία.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...