Γιατί η φόρτιση ενός ηλεκτρικού είναι γρήγορη μέχρι το 80% και αργεί για να φτάσει στο 100%; (video)

Η Audi επεξηγεί την ιδανική καμπύλη για τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τη διαδικασία ταχυφόρτισης στα e-tron

  • -
  • -

Πόση ώρα χρειάζεται για να φορτίσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο; Και γιατί η φόρτιση από το 80% στο 100% κρατά υπερβολικά πολύ; Απάντηση σε αυτά και διάφορα ακόμη ερωτήματα επιχειρεί να δώσει η Audi, επεξηγώντας τη διαδικασία στα ηλεκτρικά της SUV, το e-tron και το e-tron Sportback.

Στόχος της Audi είναι να παρέχει μεγάλη αυτονομία και η επαναφόρτιση των μπαταριών να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο. Η ταχυφόρτιση έως 150 kW είναι διαθέσιμη σε ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας, επιτρέποντας την ιδανική θερμική διαχείριση της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Άρα το ζητούμενο δεν είναι μόνο η χωρητικότητα αλλά και η ταχύτητα κατά τη φόρτιση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ AUDI E-TRON

Όταν φορτίζουμε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το βράδυ στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας, ο χρόνος δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Όταν όμως σταματάμε σε έναν ταχυφορτιστή στην εθνική οδό, θέλουμε οι μπαταρίες να φορτίσουν γρήγορα ώστε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Άρα είναι σημαντική η μεγάλη ταχύτητα φόρτισης (kWh/λεπτό) καθόλη τη διάρκεια της ταχυφόρτισης. Κάτι που υπόσχεται η Audi με την τεχνολογία στα e-tron και e-tron Sportback.

Η ιδανική καμπύλη φόρτισης είναι αυτή όπου η υψηλή ταχύτητα φόρτισης διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Συνήθως μετά το 80% της φόρτισης, η ταχύτητα υποχωρεί για τεχνικούς λόγους (ώστε να προστατευτεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας). Στο e-tron, η διαδικασία 5%-80% διαρκεί σε φορτιστή HPC 150 kW περίπου 30 λεπτά, ενώ από το 5% στο 100% περίπου 45 λεπτά. Κάτι σπάνιο για ένα αυτοκίνητο με τόσο μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία (95 kWh).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...