Γιατί το αμερικάνικο πετρέλαιο έφθασε στα -38 δολάρια το βαρέλι;

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι εταιρείες παραγωγής σε «πληρώνουν» για να τις απαλλάξεις από το αποθέματά τους!

  • -
  • -

Σε ένα πρωτοφανές σημείο έφθασε η αγορά του αμερικάνικου πετρελαίου (West Texas Intermediate) τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2020. Για πρώτη φορά στην ιστορία, η τιμή του πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, πλησιάζοντας κάποια στιγμή τα -38 (μείων 38!) δολάρια το βαρέλι!

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, ότι οι εταιρείες θα… πλήρωναν προκειμένου να απαλλαγούν από τα υπερβολικά αποθέματά τους, λόγω του κορονοϊού που έχει προκαλέσει μηδενική κατανάλωση καυσίμων. Το μεσημέρι της Τρίτης 21 Απριλίου η τιμή του WTI ανέβηκε, αλλά και πάλι ήταν αρνητική, στο -1 δολάριο το βαρέλι.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη τιμή αφορά παραδόσεις του Μαΐου, μήνα κατά τον οποία δεν αναμένεται αύξηση της ζήτησης για καύσιμα στη Βόρεια Αμερική. Η τιμή για τις παραδόσεις του Ιουνίου (όταν η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί) είναι περίπου στα 20 δολάρια το βαρέλι.

Αλλά και η τιμή του brent που αποτελεί τον παγκόσμιο δείκτη, παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (στα 24 δολάρια το βαρέλι, το μεσημέρι της Τρίτης 20 Απριλίου 2020).  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΒΕΝΖΙΝΗΣ;

Η πτώση του πετρελαίου διεθνώς είχε αρχίσει πριν την πανδημία του κορονοϊού, ως αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής από την κόντρα Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας. Ακόμη και τώρα όμως που η παραγωγή μειώθηκε, η ζήτηση σε καύσιμα είναι τόσο χαμηλή που οι τιμές διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Όσο υπάρχουν περιορισμοί σε μετακινήσεις και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των κρατών, μέχρι δηλαδή να βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19, οι τιμές του πετρελαίου δεν πρόκειται να ανέβουν σημαντικά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...